2023. jan 03.

Az immerzív előadások hatásairól. Recirquel: Kristály

írta: RAnna
Az immerzív előadások hatásairól. Recirquel: Kristály

Vági Bencével, a Recirquel Társulat művészeti vezetőjével tavaly novemberben volt lehetőségem interjút készíteni a Kristály című produkciójukról. Akkor mesélt egy új irányzatról: "Az immerzív előadásokba a néző teljesen bele tud felejtkezni. Mintha csak egy filmbe csöppenne bele, úgy létezik az előadás valóságában. Ez a trend világszerte bontogatja a szárnyait, és egyre fantasztikusabb előadások jönnek létre. Ennek a jegyében született meg a Kristály, illetve az idén áprilisban a Bartók Tavaszon bemutatott IMA című előadásunk. Itthon is komoly kereslet van ezekre a produkciókra." Amíg nem láttam a Kristály-t, addig csak halvány elképzeléseim voltak, mit is jelenthet ez a gyakorlatban. Ma azonban a sűrűjébe csöppentem, és rendkívül hatásosnak és követendőnek gondolom ezt az irányvonalat.  

recirquel-kristaly_photo-balint_hirling_072.jpg

A Kristály idén a Millenárisra költözött, és ezen az új helyszínen is remekül megállja a helyét. Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy ez az előadás csak a gyermekeknek szól, ez ugyanis a felnőttek érzékeit ugyanúgy eléri, mint a gyermekekét, sőt biztosan állíthatom, hogy az itt begyűjthető élményekre még sokáig emlékezni fogunk. A Kristály nézőiként ugyanis az előadás terébe érve egy havas táj és a produkció kellős közepében találjuk magunkat, egyenesen Hólandiában. Több színpadon felváltva pörögnek a jelenetek, és mi is folyamatosan mozgunk az előadás színterei között. Az első pillanattól kezdve teljesen bevonódunk, nem csupán szemlélői, hanem résztvevői leszünk a történéseknek. Egyed Brigitta alakítja azt a manót, aki útikalauzunk lesz a történések és színhelyek között, aki előadásmódjával éppen eltalálja azt az arany középutat, ami által nagyon szerethetővé és egyben viccessé is válik, de figurája nem megy el a túlzott bohóckodás irányába. Örömmel tartunk vele és követjük instrukcióit. 

recirquel-kristaly_photo-balint_hirling_18_egyedb.jpg

A jégbe fagyott díszletek és szereplők a szemünk láttára elevenednek meg, olyannyira, hogy időnként tőlünk karnyújtásnyira mutatja be produkcióját egy-egy artista. Szinte meg tudnánk fogni azt a karikát, amelyen gyakorlatoznak, a testüket milliméterről milliméterre szemügyre vehetjük. Érdemes is megtennünk, mert saját szemünkkel tapasztalhatjuk a komoly izmokat, erős testfelépítéseket, jól kidolgozott testeket, amelyek nélkülözhetetlenek a bemutatott számokhoz. Repüljenek bár a levegőben, vagy zsonglőrködjenek labdákkal, kalapokkal, karikákkal vagy ugráljanak trambulinon, Vági Bence artistái végig hűek maradnak az újcirkusz irányzatához. A technikailag is nehéz kivitelezésű számokat finom balett-mozdulatok kísérik, lággyá és légiessé téve az előadók mozgását. Közelségükben úgy érezzük, mi is mindjárt felkapaszkodunk egy-egy nagy karikára vagy kötélre és szinte kedvünk támad a levegőben néhány gyakorlatot bemutatni.

recirquel-kristaly_photo-balint_hirling_14.jpg

A díszlet és az apró részletességgel kidolgozott jelmezek mind-mind jégbe fagyott világot idéznek a hó birodalmában. A közelség miatt ezeket is alaposan megszemlélhetjük. 

Ezúttal hip-hop táncosokat is láthatunk az előadásban, a Fagyhad tagjaiként, akik a Jégkirálynő hadseregét alkotják. Egy ponton a gyerekek is megtanulhatnak néhány tánclépést tőlük. 

Az előadás a felnőttekben lévő gyermekhez is szól. Elvarázsolódva követjük a jeleneteket, izgulunk a szereplőkért és a végén megkönnyezzük, hogy győz a szeretet. A Recirquel általános érvényű emberi vágyakról, reményekről, fájdalomról és a szeretet mindent legyőző erejéről szól ebben az előadásában, mely a testközelisége által a szívünkhöz még közelebb tud férkőzni.  

A Kristály 2023. január 15-ig folyamatosan látható a Millenáris Üvegcsarnokában. Jegyek a Müpa honlapján válthatók. Az előadás trailere itt tekinthető meg:

Rácz Anna

(Fotók: Hirling Bálint)

Szólj hozzá

Tánc újcirkusz Recirquel Vági Bence Kristály cirque danse