Művészet

kulturális ismertetők, ajánlók a színház, film, irodalom, képzőművészet, zene, újcirkusz és tánc területéről

2023. jan 18.

Mesterséges intelligencia a művészetekben. Féljünk tőle vagy használjuk?

írta: RAnna
Mesterséges intelligencia a művészetekben. Féljünk tőle vagy használjuk?

Tavaly szeptemberben  több híradás is foglalkozott azzal , hogy egy mesterséges intelligencia (MI) segítségével készített fotó nyerte meg a Colorado állam éves vásárán kiosztott díjat. A dolognak vegyes fogadtatása volt, és számos kérdést vetett fel. Amellett, hogy a kép egyébként döbbenetes alkotás – talán éppen ezért ijesztő is -, jogosan veti fel a kérdést, hogy az MI által készített alkotások egyenrangúnak tekinthetőek-e az ember által készítettekkel, és persze azt is, hogy milyen jövő elé néz a művészet ebből a szempontból. És persze, szerzői jogi kérdések is felmerülnek.
theatre_d_opera_spatial.jpg
A művész neve Jason Allen, a kép címe pedig:  „Théâtre D’opéra Spatial” . A képet MI ...
Tovább Szólj hozzá

Festészet Képzőművészet Mesterséges intelligencia

2023. jan 11.

A zenetörténet legnagyobb bűntényei. Bősze Ádám új sorozata az Eötvös10-ben

írta: RAnna
A zenetörténet legnagyobb bűntényei. Bősze Ádám új sorozata az Eötvös10-ben

Álkulcs a zenéhez. A zenetörténet legnagyobb bűntényei címmel indítja útjára új előadássorozatát Bősze Ádám zenetörténész, ezúttal a terézvárosi Eötvös10 Művelődési Házban. A hat alkalmas széria foglalkozik többek között Haydn koponyájának elrablásával, Paganini börtönéveivel, Puccini és az öngyilkos cselédlány történetével is. 

bosze_adam.jpg

Abban biztosak lehetünk, hogy ha Bősze Ádám valamely programjára jegyet váltunk, akkor nem csak izgalmas történeteket fogunk hallgatni a komolyzene repertoárjából, de jól is fogunk szórakozni. A zenetörténész, zenei műsorvezető mély és alapos tudása mellett remek humoráról is ismert. Most különösen izgalmas sorozatba vág bele, amikor fényt derít olyan bűntényekre, amelyek nem ...

Tovább Szólj hozzá

klasszikus zene zenetörténet Zene Bősze Ádám A zenetörténet legnagyobb bűntényei Carlo Gesualdo

2023. jan 11.

Maratoni Prokofjev a Müpában

írta: RAnna
Maratoni Prokofjev a Müpában

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2008 óta minden évben megrendezett maratonjai egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatják be egymást követő hangversenyek sorával, délelőttől kezdődően egészen késő estig.  A 2023-as maratonon , február 4-én a hetven éve elhunyt, méltán világhírű orosz zeneszerző, Szergej Prokofjev alakja kerül középpontba, aki a legváltozatosabb műfajokban alkotott.

prokofjev.jpg

Szerintem komolyzenei művekből is érdemes egy toplistát felállítani magunknak, mondjuk, egy tízeset. Persze nekem is van ilyen, és bizony van rajta Prokofjev mű. Hogy melyik?  (A teljes cikk itt olvasható).

Rácz Anna

Tovább Szólj hozzá

klasszikus zene Zene Prokofjev Müpa

2023. jan 07.

Barátság élethosszig. Nyolc hegy

írta: RAnna
Barátság élethosszig. Nyolc hegy

Felix van Groeningen és Chalotte Vandermeersch Nyolc hegy című filmje a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének díjnyertes alkotása. Január ötödike óta mi is láthatjuk a magyar mozikban. 

hegyek.jpg

A film megálmodói nem csak varázslatos tájakra kalauzolnak, de egészen különleges módon beszélnek az emberi kapcsolatok esszenciájáról. A teljes cikk itt olvasható.

Rácz Anna

Tovább Szólj hozzá

Film Nyolc hegy

2023. jan 06.

Közeleg a Magyar Kultúra Napja - hová menjünk? Programajánló

írta: RAnna
Közeleg a Magyar Kultúra Napja - hová menjünk? Programajánló

Bár a Magyar Kultúra Napját 2023. január 22-én ünnepeljük, már a dátumot közelítő, sőt az azutáni napokban is számos érdekes kulturális, művészeti programokon vehetünk részt. Kezdjük egy kis visszatekintéssel: az ünnepnap azért esik január 22-re, mert Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Ez az a nap, amikor világszerte ünnepeljük a magyarság gazdag kultúráját, érdemes tehát körülnézni a programválasztékban. 

magyar_kultura_napja.jpg

Január 19.

19:00 -  Csuja Imre önálló versmondó estje

A műsorban József Attila, Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Radnóti Miklós, Arany János versei hangzanak el, valamint Babits Mihály Jónás könyve.

Helyszín: Eötvös10

Január 21.,

10:00 - Kultúraválasztó

Kipróbálhatjuk ...

Tovább Szólj hozzá

programajánló Zene Irodalom Képzőművészet Magyar Kultúra Napja 2023

2023. jan 03.

Az immerzív előadások hatásairól. Recirquel: Kristály

írta: RAnna
Az immerzív előadások hatásairól. Recirquel: Kristály

Vági Bencével, a Recirquel Társulat művészeti vezetőjével tavaly novemberben volt lehetőségem interjút készíteni a Kristály című produkciójukról. Akkor mesélt egy új irányzatról: "Az immerzív előadásokba a néző teljesen bele tud felejtkezni. Mintha csak egy filmbe csöppenne bele, úgy létezik az előadás valóságában. Ez a trend világszerte bontogatja a szárnyait, és egyre fantasztikusabb előadások jönnek létre. Ennek a jegyében született meg a Kristály, illetve az idén áprilisban a Bartók Tavaszon bemutatott  IMA  című előadásunk. Itthon is komoly kereslet van ezekre a produkciókra." Amíg nem láttam a Kristály-t, addig csak halvány elképzeléseim voltak, mit is jelenthet ez a gyakorlatban. Ma azonban a sűrűjébe csöppentem, és ...

Tovább Szólj hozzá

Tánc újcirkusz Recirquel Vági Bence Kristály cirque danse

2023. jan 02.

Újévi koncertjeinkről (2023)

írta: RAnna
Újévi koncertjeinkről (2023)

Mindig szertartásosan várom a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjének közvetítését a televízióban. Nem volt ez idén sem másképp, amikor is Franz Welser-Möst karmester kapott lehetőséget arra, hogy ne csak vezényelje, de össze is állítsa a nagy hagyományokkal rendelkező koncert programját. Ezen a koncerten kívül - azt kell mondanom szerencsére - a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Zeneakadémia és a Duna TV közös szervezésében Újévi Nyitány címmel került megrendezésre egy kiváló koncert Oliver von Dohnányi vezényletével, melynek immár szintén hagyománya van. A két koncert között jelentős színvonalbeli különbség volt érzékelhető az utóbbi javára, amelyet a komolyzene rajongók bizonyára érzékelhettek. 

becsi_ujevi_koncert.jpg

Franz ...

Tovább Szólj hozzá

Zene Zeneakadémia Újévi koncertek 2023 Musikverein

2023. jan 01.

Talpalatnyi föld. Recirquel: My Land

írta: RAnna
Talpalatnyi föld. Recirquel: My Land

A Recirquel My Land című produkciója kiváló példa arra, hogy a világunkban zajló események hogyan képesek alakítani egy-egy előadás mondanivalóját. A hét kiváló ukrán artistával megalkotott előadás bár még jóval az orosz-ukrán háború előtt született, mégis adaptálható a mostani helyzetre és ennek köszönhetően plusz jelentéstartalmakkal gazdagodott. Az pedig, hogy a 2022-es év utolsó napján láthattam a Müpa színpadán, méltó lezárást adott az óévnek, miközben a visszatekintésre is lehetőséget adott. 

Vági Bence együttműködése az ukrán artistákkal még 2017-ben kezdődött, amikor a FINA világbajnokság záróünnepségét rendezte. Itt fogalmazódott meg benne az elképzelés, hogy szeretne velük egyéb előadásokban is ...

Tovább Szólj hozzá

Tánc újcirkusz Recirquel Vági Bence My Land cirque danse

süti beállítások módosítása