2023. jan 11.

A zenetörténet legnagyobb bűntényei. Bősze Ádám új sorozata az Eötvös10-ben

írta: RAnna
A zenetörténet legnagyobb bűntényei. Bősze Ádám új sorozata az Eötvös10-ben

Álkulcs a zenéhez. A zenetörténet legnagyobb bűntényei címmel indítja útjára új előadássorozatát Bősze Ádám zenetörténész, ezúttal a terézvárosi Eötvös10 Művelődési Házban. A hat alkalmas széria foglalkozik többek között Haydn koponyájának elrablásával, Paganini börtönéveivel, Puccini és az öngyilkos cselédlány történetével is. 

bosze_adam.jpg

Abban biztosak lehetünk, hogy ha Bősze Ádám valamely programjára jegyet váltunk, akkor nem csak izgalmas történeteket fogunk hallgatni a komolyzene repertoárjából, de jól is fogunk szórakozni. A zenetörténész, zenei műsorvezető mély és alapos tudása mellett remek humoráról is ismert. Most különösen izgalmas sorozatba vág bele, amikor fényt derít olyan bűntényekre, amelyek nem alkotják az általános, komolyzenéről szerzett tudásunk részét. 

Lássuk mindjárt az első alkalmat!  Január 18-án, 18:00 órától máris a zenei bűntények kellős közepében találhatjuk magunkat, ugyanis a Gesualdo gyilkosságról lesz szó. De kis is volt ez a Gesulado? Ő bizony Carlo Gesualdo de Venosa, Venosa hercege, zeneszerző, aki feleségét szeretőjével együtt in flagranti kapva mindkettőjüket meggyilkolta.

Az est ajánlója így hangzik:

Hogyan csaljuk tőrbe feleségünket? Mondjuk azt neki, hogy elutazunk, miközben az ajtó mögül leselkedünk? Esetleg cseréltessük le a zárakat, miközben szerelmünk mással bujálkodik? Ilyen kérdések foglalkoztatták a késő reneszánsz egyik legfurcsább zeneszerzőjét, Carlo Gesualdót, Venosa hercegét, amikor megsúgták neki, hogy szíve választottja nem csupán neki tartogatja bájait. Gesualdo brutális kegyetlenséggel végzett az asszonnyal és annak szeretőjével. Ennek ellenére még csak el sem ítélték. Ezen az estén Bősze Ádám a zenetörténet e kegyetlen gyilkosságának titkaiba vezeti be a hallgatót.

A sorozat teljes program itt olvasható. 

Rácz Anna

(Kép: Bősze Ádám Facebook oldala)

 

 

Szólj hozzá

klasszikus zene zenetörténet Zene Bősze Ádám A zenetörténet legnagyobb bűntényei Carlo Gesualdo