Művészet

kulturális ismertetők, ajánlók a színház, film, irodalom, képzőművészet, zene, újcirkusz és tánc területéről

2018. okt 18.

Sztereotípiák és valóság. Velence az irodalom tükrében

írta: RAnna
Sztereotípiák és valóság. Velence az irodalom tükrében

Nyolc éves születésnapját ünnepli a Juhász Anna irodalmár vezette Hadik Irodalmi Szalon. A jeles évfordulóhoz közeledve, Írók Velencéje - Kosztolányitól Szabó Magdáig a titkok városa címmel meghirdetett, ismét teltházas alkalmukon így nem csak erről a témáról, de a Szalon indulásáról is hallhattunk.

hadik1_1.jpg

Juhász Anna, az est háziasszonya elöljáróban elmondta, hogy ez az alkalom több szempontból is különlegesnek mondható. Olaszország az esemény minden résztvevőjének nagyon fontos, de számára Édesapjához kötődik az első olaszországi utazás élménye, hiszen ő vitte el Velencébe, és adta kezébe a városhoz kötődő olvasmányokat is. Az ő biztatására lépett be először a Hadikba az irodalmi szalon ötletével, és tőle őrzi ...

Tovább Szólj hozzá

Olaszország Irodalom Velence Juhász Anna Hadik Takács Géza Puskás István Hadik Irodalmi Szalon Péntek Orsolya Írók Velencéje Bánki Éva

2018. okt 17.

Napbukta után teljes a sötétség. Nemes László új filmje a mozikban

írta: RAnna
Napbukta után teljes a sötétség. Nemes László új filmje a mozikban

A tömegeket vonzó magyarországi bemutató után alig egy hónappal alig tíz ember üldögélt a Puskin mozi legnagyobb méretű nézőterén a nevét valamilyen okból már csak Nemes Lászlóként használó Oscar-díjas filmrendező Napszállta című filmjének egy hétköznap esti vetítésén. Két és fél órás vesszőfutás - a semmiért. Talán legtömörebben így tudnám kifejezni azt, ami a film megnézése után gondoltam. Bizonyosan nem ért egyet ezzel a gondolattal a Filmalap, amely 1,59 milliárd forinttal támogatta az elkészítését egy olyan filmnek, mely komoly visszalépést jelent Nemes László Oscar-díjat nyert alkotásához képest. 

napszallta2.jpg

A film legnagyobb hiányossága talán keszekuszasága, az egymást követő jelenetek nem állnak össze egy ...

Tovább Szólj hozzá

Film Nemes László Napszállta

2018. okt 15.

Irodalom és jogtudomány. Lehet-e közük egymáshoz?

írta: RAnna
Irodalom és jogtudomány. Lehet-e közük egymáshoz?

Első látásra meglepő lehet irodalom és jog egymás mellett szerepeltetése. De hamar eszünkbe juthatnak olyan klasszikus darabok mint a Hamlet, a Velencei kalmár vagy akár Orwell 1984 című műve. Jelentős tartalmi átfedések fedezhetőek fel az irodalmi művek és a jog tárgya között. Hogyan hat egymásra ez a két terület, milyen azonosságokat találhatunk, és hogyan lehet megvilágítani ezt egy konkrét irodalmi példán keresztül? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ Dr. Menyhárd Attila, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára "Jog vagy igazság? Shakespeare A velencei kalmár című műve alapján" elnevezésű előadásában. 

irodalom_1.jpg

Mondandója elején leszögezte, hogy az irodalom tárgyát ugyanúgy ...

Tovább Szólj hozzá

Irodalom Shakespeare Jog A velencei kalmár Irodalom és jog

süti beállítások módosítása