2018. okt 01.

Cirkuszművészet újragondolva. Párizs éjjel (Recirquel)

írta: RAnna
Cirkuszművészet újragondolva. Párizs éjjel (Recirquel)

Mi sem bizonyítja jobban, hogy időnként még a legősibb művészeti ágakra is ráfér az újragombolás, mint a Recirquel Társulat létezése és munkássága. Vági Bence, a társulat vezetője nem csupán a cirkuszművészet népszerűsítésén és megszerettetésén dolgozik társulatával, de egy nemes célért is küzd: szeretne a hazájukban munkalehetőséget biztosítani azoknak a fiatal artistaművészeknek, akik a Baross Imre Artistaképző Intézetből kerülnek ki. Számukra a Recirquel létezése előtt leginkább az a lehetőség állt nyitva, hogy külföldön találjanak a képzettségüknek megfelelő munkát. 

Talán mondanom sem kell, hogy ez a képlet azért nem ennyire egyszerű, fennáll ugyanis az az akadály, hogy az Artistaképző nem az újcirkusz, hanem inkább a klasszikus cirkuszművészet számára képezi az artistákat, akik igazából nem is érzik magukat művészeknek az artista képesítéssel a zsebükben. Elsajátítják ugyan a kelet-közép-európai cirkuszművészet tradicionális alapjait, de az újcirkusz számára további képzésen kell átesniük: balettet és színészmesterségi alapokat is tanulniuk kell ahhoz, hogy ebben az új műfajban érvényesülni tudjanak. A kezdeményezés ma már világhírű, a társulat a legkülönbözőbb nemzetközi helyszíneken lép fel, de a mai napig elmaradhatatlan részét képezi évadjaiknak a Müpa-ban tartott fellépéssorozatuk. Nincs ez másként idén sem, az őszi-téli hónapokban sorra kerülnek műsorra a társulat előadásai. 

A Párizs éjjel című produkciójukat Brassaï párizsi varietékben, kabarékban készült fotói ihlették, melyek nem csak e különleges világ csillogását, de árnyait is megörökítették. Az előadás jelenetei úgy készültek, hogy a művészek kézhez kaptak egy válogatást a fotókból, ezeket megnézték és a képekhez kerettörténeteket találtak ki. Ennek a módszernek külön érdekessége, hogy többször is sikerült a valós történetekre ráérezni a képek alapján. 

A Fesztivál Színházba lépve már az első pillanatban egy párizsi mulatóhelyen érezzük magunkat, hangulatos, kis asztali lámpákat helyeztek a nézőtér több pontjára. Az első néhány sor kerek kis asztalokkal és tonett-székekkel van átalakítva, ide ülnek azok, akik az első sorokba váltottak jegyet. Néhányan pedig a színpadon foglalnak helyet. A domináló vörös szín, a félhomály, és a nézők érkezésekor már a színpadon francia sanzon-dallamokat játszó harmonikás gondoskodnak róla, hogy az előadás kezdetére már mind a fény városában érezzük magunkat, melynek most az éjszakai oldalát ismerhetjük meg. 

Az előadás során visszaigazolást nyert Vági Bence újcirkuszra vonatkozó megállapítása, miszerint ez a műfaj a cirkusz színházi formanyelven történő kibontakoztatását jelenti. A tánc, a színház és az újcirkusz együttállásáról van szó. Valóban, a Recirquel artistái történeteket elevenítenek meg, változatos érzelmeket fejeznek ki, és megkapóan szép, klasszikus balettel vegyített mozdulatokkal adják elő a számokat. A közönség bevonásával is ügyesen "zsonglőrködnek", az eleinte vonakodóknak is elegendő egy-egy bátorító mosoly vagy kacsintás. Egészen egyedi az artisták-táncosok-énekes-zenekar kombináció, a zenekar nagyon sokat tesz hozzá az esthez.  Az külön kiemelendő, hogy minden mozdulat szinkronban van a zenével, érzékelhetően erre nagy hangsúlyt helyeznek a kivitelezés, színpadra állítás során. Sárik Péter zeneszerző igazi, párizsi hangulatot árasztó zenéi méltó aláfestései a bemutatott számoknak, és ha nyitott füllel hallgatjuk a dalok szövegeit, azok is passzolnak a megelevenedő kabarék és varieték világához. 

Nagyon más ez a műfaj, mint amit eddig megszokhattunk a cirkusz világában, sokkal művészibb, kifejezőbb, számomra hatásosabb. A néző saját szemével győződhet meg arról, hogy - Vági Bencét idézve - itt adrenalin, félelem és káprázat együtt van jelen. A Recirquel remek példa arra, hogy a nézők számára akár a kevésbé kedvelt műfajokat is vonzóvá, szerethetővé lehet tenni. Erre talán jómagam vagyok jó példa, akit gyermekkorában nem lehetett a cirkuszba berángatni, és ez azóta sem változott. Most türelmetlenül várom a Recirquel legújabb előadását, amin mindenképp szeretnék jelen lenni. 

Aki szeretne a társulatról bővebbet megtudni, annak ajánlom figyelmébe a róluk készült Mi ez a cirkusz? című filmet:

https://www.youtube.com/watch?v=gSxItkIGXL0

(A bejegyzésben használt kép a Müpa honlapjáról származik és Nagy Attila fotója: 

https://m.mupa.hu/program/tanc-ujcirkusz/recirquel-ujcirkusz-tarsulat-parizs-ejjel-2017-05-21_19-00-fesztivalszinhaz) 

Szólj hozzá

cirkusz Színház Müpa Vági Bence Párizs éjjel Recirquel Társulat