2018. máj 27.

Indul a Budapesti Nyári Fesztivál!

írta: RAnna
Indul a Budapesti Nyári Fesztivál!

Ajándék Budapestnek mottóval indul útjára idén a 80. jubileumát ünneplő Budapesti Nyári Fesztivál. A színház, a komoly-és könnyűzene, illetve a tánc kedvelői sem maradnak programajánlat nélkül, hiszen több mint 100 program közül válogathatunk a kivételes nyári évad során. A Fesztivál helyszínei a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, a Városmajori Szabadtéri Színpad, valamint a Margitszigeti Víztorony.


nyari_fesztival.jpg 

A Fesztivál kínálatában opera- és operettbemutatók, balett előadások, klasszikus-, könnyűzenei és crossover koncertek is szerepelnek. A színházkedvelők a Városmajori Színházi Szemle során hat vidéki társulat előadásával találkozhatnak. A szervezők a gyermekekről sem feledkeztek meg, a Fesztivál időtartama alatt minden vasárnap délelőtt 10 óra 30-tól az ország legnevesebb bábszínházai, társulatai várják a gyermekeket előadásokkal.

A program június 9-én egy ingyenes koncerttel nyit: a Margitszigeti Nagyréten Alexander Rybak hegedűművész a Magyar Állami Operaház közreműködésével lép fel. 

toplogo2018.png

Válogatás az igazi nézőcsalogató programokból műfajok szerint:

Klasszikus zene, opera: Ara Malikian hegedűvirtuóz első magyarországi fellépésére kerül sor idén. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén hallhatjuk Fülei Balázs zongoraművészt (Dohnányi: E-moll zongoraverseny) és Miklósa Erika, Molnár Levente valamint a Nemzeti Énekkar előadásában Carl Orff Carmina Burana című művét.

Fellép a világhírű Ervin Schrott, és szerepel a programban Strauss Salome című operája valamint Verdi Rogoletto című operája is.

A könnyedebb zenére vágyók Quimby, Magna Cum Laude koncertek között válogathatnak többek között. Nem maradhat el a Leonard Bernstein születésének 100. évfordulójára történő megemlékezés sem, két program is feleleveníti a felejthetetlen Bernstein szerzeményeket.

Tánc kedvelőknek: igazi sztárcsapat, a Béjart Ballet Lausanne Varázsfuvola című előadását láthatjuk, illetve egy balett-show, a The Great Gatsby is szerepel a Fesztivál programjában.

Színházrajongóknak: nagyon gazdag programkínálatból válogathatnak a színház kedvelők. A már említett színházi szemle során az Illatszertár, A képzelt beteg, a Furcsa pár, a Volpone, a Cabaret és A vád tanúja című előadások tekinthetőek meg.

A kiállítások kedvelői a Margisztigeti Víztoronyban két tárlatot is láthatnak. Az MTVA médiatörténeti kiállítása a magyar televíziós 65 éves történetét tekinti át. A margitszigeti programsorozat 80 éves évfordulóját ünnepli a legszebb pillanatképeket bemutató fotókiállítás.

Az irodalom rajongói sem maradnak programok nélkül, hiszen folytatódnak az irodalmi séták, ezek során irodalomtörténészek és művészek fogják a résztvevők bevezetni a Margitszigethez köthető neves írók történeteibe.  

A Fesztivál programjai rendkívül népszerűek, ezért érdemes mielőbb felkeresni a részletes programokat tartalmazó honlapot, ahol jegyvásárlásra is lehetőség van: https://szabadter.hu/

Ne maradjanak nyáron sem kulturális programok nélkül, június 9-től egészen szeptember elsejéig tartanak a programsorozat eseményei. A Művészet blog folyamatosan közöl majd beszámolókat a Fesztivál programjairól.

 

Szólj hozzá

Színház Zene Képzőművészet Városmajori Szabadtéri Színpad Margitszigeti Szabadtéri Színpad Városmajori Színházi Szemle Margitszigeti Víztorony Bernstein 100 Budapesti Nyári Fesztivál 2018