2018. már 30.

Akik a híreket láttatják - Megnyílt a 36. Magyar Sajtófotó Kiállítás

írta: RAnna
Akik a híreket láttatják - Megnyílt a 36. Magyar Sajtófotó Kiállítás

A képek korszakát éljük - mondják napjaink kommunikációs szakemberei. A fényképek, az események képeken való ábrázolása, a szövegek képek kíséretében történő megjelentetése egyre nagyobb jelentőséget nyer. Így van ez már régóta a sajtó világában is, a világ történéseiről szóló tudósítások állandó szereplői a sajtófotók. A Capa Központ ad helyszínt a 36. Magyar Sajtófotó Kiállításnak, ahol az előző év jelentős pillanatait, eseményeit megörökítő több mint 400 felvételt láthatunk. A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében nyílt meg és május 19-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Figyelem! Szigorúan szubjektívnek tekintendő beszámoló következik, amelyben azokat a képeket szeretném bemutatni, amelyek számomra a legkitűnőbbek a különböző kategóriákban. 

Természet és tudomány kategóriában Máté Bence szabadfoglalkozású természetfotós Napos oldal című fotósorozata egészen egyedi ábrázolását adja a vadon élő állatok fotózásának. A képek naplemente idején készültek. A fotósorozattal a második díjat nyerte el a pályázaton. Különösen megnehezítette a fotós dolgát, hogy félénk állatokról van szó, akiket nehéz megközelíteni. Szerepel olyan kép is a fotósorozatban, amelyhez ötvenöt napot töltött el a lesben, hogy elkapja a tökéletes pillanatot. Kenyában, a Masai Mara Nemzeti Parkban készültek a csodás színekben pompázó felvételek.

afrika2.jpg

Emberábrázolás, portré cím alatt összegyűjtött fotók közül azonnal megragadja a látogató figyelmét a Mucsi Zoltán színművészt ábrázoló fotó. A fekete-fehér felvételen egy óriás  lombú fa vet különös árnyékot arra a téglafalra, amely előtt a színművész áll. A kép készítőjének nevét sajnos elmulasztottam feljegyezni.

mucsi_zoltan.jpg

Sport kategóriában nyert második díjat Derencsényi István, a Hajdú-Bihari Napló fotósa Nagy kékség című pályamunkájával. A kép a 17. FINA Világbajnokságon készült, egy versenyző éppen alámerül a vízben az óriás toronyugrás döntőjében. A háttérben a Parlament épülete látszik.

a_nagy_kekseg.jpg

A Hétköznapi élet pillanatait ábrázoló képeket nézve megdöbbentő volt számomra Valczer Hajnalka Erika, az MTVA külső munkatársa által Szíria címmel készített fotó.  A képen két szíriai menekült lány egy aszfaltra rajzolt tank előtt a földön fekve eleveníti fel a háborús emlékeket.

sziria.jpg

Művészet kategóriában két felvételt választottam. Az egyik egy olyan sorozat, amelyet Valuska Gábor szabadúszó fotós készített. Ezen kortárs magyar írók, műfordítók dolgozószobáit, íróasztalait örökítette meg, ahol a műveik születnek. Többek között Nádasdy Ádám és Simon Márton boszorkánykonyháiba nyerhetünk bepillantást.

dolgozoszobak.jpg

A másik fotósorozattal Sánta István Csaba szabadúszó fotóriporter a kategória második díját nyerte el. A képek Torinó egykori királyi lovardájában működő művésztelep mindennapjaiba kalauzolnak el minket. Az épület szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Amikor luxusapartmanokat akartak kialakítani benne, egy művészekből álló csoport elfoglalta az épületet, hogy a város közösségi tulajdonában maradhasson. A képeken a művészek által szervezett kiállítást, maszkabált láthatunk, illetve a telep kiegészítő egységei is megjelennek, mint a konyha vagy az udvar.

muvesztelep.jpg

A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriában szerepel Földházi Árpád fotóriporter A bezárt és a szabad című képe, melyen bebörtönzött férfiak a celláik ablakából figyelnek egy, a rácsok előtt éppen elrepülő madarat.

borton.jpg

Végül, de nem utolsó sorban a Hír- és eseményfotó harmadik helyezettje, Polyák Attila, az Origó fotóriportere által készített Doktor mancsok című képsorozat megható felvételeiről szeretnék említést tenni. A sorozat Tuza Erika önkéntes munkáját kíséri figyelemmel, aki két kutyájával hospice házakban segíti végső útjukon a felnőtteket és gyerekeket egyaránt. 

hospice_kutyakkal.jpg

A kiállításon megtekinthetőek a Magyar Újságírók Szövetsége által odaítélt hét különböző díj nyertes felvételei illetve képsorozatai is. Ilyenek többek között a MÚOSZ Nagydíja, az André Kertész Nagydíj illetve a Szalay Zoltán díj is. 

A kiállításhoz több, kapcsolódó programra is sor kerül az elkövetkezendő hónapok során. Április negyedikén, szerdán, 18 órai kezdettel Korniss Péter fotóművésszel Bánkuti András fotóriporter fog beszélgetni a kiállításon látható felvételekről Kettesben képekről címmel.

Bővebb információ a kiállításról a Capa Központ honlapján:

https://capacenter.hu/kiallitasok/36-magyar-sajtofoto-kiallitas/

Illetve a pályázat honlapján:

https://36.sajto-foto.hu/

(A bejegyzésben található felvételeket a szerző készítette.)

Szólj hozzá

fotóművészet sajtófotó Képzőművészet Capa Központ 36. Magyar Sajtófotó Kiállítás