2023. jan 01.

Talpalatnyi föld. Recirquel: My Land

írta: RAnna
Talpalatnyi föld. Recirquel: My Land

A Recirquel My Land című produkciója kiváló példa arra, hogy a világunkban zajló események hogyan képesek alakítani egy-egy előadás mondanivalóját. A hét kiváló ukrán artistával megalkotott előadás bár még jóval az orosz-ukrán háború előtt született, mégis adaptálható a mostani helyzetre és ennek köszönhetően plusz jelentéstartalmakkal gazdagodott. Az pedig, hogy a 2022-es év utolsó napján láthattam a Müpa színpadán, méltó lezárást adott az óévnek, miközben a visszatekintésre is lehetőséget adott. 

Vági Bence együttműködése az ukrán artistákkal még 2017-ben kezdődött, amikor a FINA világbajnokság záróünnepségét rendezte. Itt fogalmazódott meg benne az elképzelés, hogy szeretne velük egyéb előadásokban is dolgozni, és ennek érdekében szereplőválogatásokat is tartott Ukrajna különböző cirkuszaiban. A hét artista személye egyenként is telitalálat, hiszen olyan egyedi tudáskinccsel rendelkeznek, amelyek szó szerint elkápráztatják a nézőket, és nem utolsósorban jól transzformálható is a cirque danse-nak elnevezett, a Recirquel által megteremtett új műfajra is. A My Land 2018-ban az Edinburgh-i Fringe Festivalon debütált, ahol 4000 program közül találtatott a legjobbnak az előadás.

Érdemes megtekinteni ezt a pár perces rövidfilmet, amely jól érzékelhetővé teszi az előadás hátterét és hangulatát:

Az előadás alaphangulatát erőteljesen meghatározza az a különleges terület, melyen az artisták dolgoznak. A homokkal beszórt és jól lehatárolt terület látványa egy határokkal jól elkülönített ország képzetét kelti, melynek földjét a keretbe szórt homok jelképezi. Nem tudok elvonatkoztatni és általánosságban gondolkodni, ez a terület itt és most számomra a háború sújtotta Ukrajna, amelynek gyökereihez, őstörténetéhez is visszat fogunk térni ebben az előadásban. A sejtelmes fények, az előadás megvilágítása misztikus hangulatot áraszt, az egyszerű, testszínű jelmezek mind a lecsupaszítását, lényegre törését jelentik az alkotói elképzelésnek. 

Az általam eddig látott Recirquel előadásokhoz képest ez egy a külső eszközöket kevésbé használó produkció, ám ez nem ront, hanem inkább tovább emeli az előadás színvonalát. Az artisták legnagyobb százalékban a testükkel dolgoznak, ezen kívül egy labdákkal bemutatott zsonglőrszámot és egy létrával végzett bravúros etűdöt láthatunk.

myland3.jpg

 

Ha eddig esetleg nem volt elképzelésünk arról, hogy mire lehet képes egy artista a testével, itt most alapos kiképzést kaphatunk ebből, szinte hihetetlennek tűnik, amit az artisták akár egyéniben, akár párban mutatnak be testi adottságaikból, képességeikből.

myland2.jpg

 

Vági Bence minden színpadra álmodott jelenete képes történelmi kontextusba is helyezni a látottakat, háborúk, földterület-szerzések, ellenségeskedések, kiűzetések sora villan át az agyamon, miközben nézem őket. Mindeközben a jelenetek személyes történetekből is inspirálódtak, így az artisták szülőfalujuktól történő elszakadását, emberi kapcsolataik történetét is megjelenítik.

Nem lehet szó nélkül elmenni az előadás fizikai területének megvilágítása mellett sem, a homok alatt különleges világítás húzódik, melynek különböző részeit változatosabbnál változatosabb módon fedik fel az artisták. Ez is rengeteg asszociációra ad lehetőséget a néző számára, a hátunk mögött lévő múlt visszatükröződése, az ősök hagyományai, amelyekre alapozva létezünk, az elfoglalt területek közül még a sajátunkének tudott részek, nem is sorolom tovább.  

myland.jpg

Az előadásban közreműködő artisták (Yevheniia Obolonina, Roman Khafizov, Sergii Materynskyi, Andrii Maslov, Andrii Spatar, Andrii Pysiura és Mykola Pysiura) mind rendkívül nyitottan álltak az újcirkusz és a cirque danse kihívásai elé, mind vágytak arra, hogy a számok fizikai kivitelezésen kívül lélekkel és mély tartalmi mondanivalóval tölthessék meg azokat. A My Land minderre lehetőséget is ad számukra, és ők lenyűgözően valósítják meg a klasszikus balettet idéző lágy mozdulatokat is fizikai számaik kemény energiabefektetést igénylő bemutatása közben is. 

A My Land megtekintése nélkül nem alkotható teljes kép a Recirquel munkásságáról, ebből az előadásból egy egészen más arcukat ismerhetjük meg. Az előadás a Müpában 2023. január 16., 17., 18., 19., 20. időpontokban is látható, nem érdemes kihagyni!

Rácz Anna

(Fotók: MÜPA,  Recirquel) 

Szólj hozzá

Tánc újcirkusz Recirquel Vági Bence My Land cirque danse