Művészet

kulturális ismertetők, ajánlók a színház, film, irodalom, képzőművészet, zene, újcirkusz és tánc területéről

2018. jan 28.

Edith Eva Eger: A döntés

írta: RAnna
Edith Eva Eger: A döntés

" A múlt nem szennyezi be a jelent, a jelen nem enyhíti a múltat. Az idő közvetít közöttük."

Dr. Edith Eva Eger holokauszt túlélő, magyar származású, Amerikában élő neves pszichológus. 90 évesen is praktizál, és különböző fórumokon tart előadásokat. Az amerikai hadsereg és haditengerészet tanácsadója. 1972-ben elnyerte az Év Pszichológiatanára díjat. A döntés című könyve a Libri Kiadó gondozásában, 2017-ben jelent meg, Farkas Nóra fordításával.

Dr. Eger tehetséges balettnövendékként az akkor még Magyarországhoz tartozó Kassáról került szüleivel és nővéreivel Auschwitzba. Már megérkezésekor szembetalálkozott a "halál angyalának" nevezett Mengelével, aki azonnal elválasztotta édesanyjától, aki ezt követően hamarosan a gázkamrába került. Testvérével együtt vészelte át a haláltábor borzalmait. ...

Tovább Szólj hozzá

holokauszt Irodalom Edith Eva Eger A döntés

2018. jan 26.

József és testvérei – az Örkény Színház előadása

írta: RAnna
József és testvérei – az Örkény Színház előadása

egy megmentett kézirat diadalútja a történelem viharai között

Első látásra meghökkentőnek tűnhet az Örkény Színház ötlete, hogy Thomas Mann monumentális regényét egy estés előadásba sűríti. A könyv egy 1968-as kiadását a kezemben tartva azt látom, hogy a mű két kötetben jelent meg és 976 oldalt tesz ki. Már a terjedelem sugallja, hogy ez nagy kihívást rejteget mind a dramaturg, mind a rendező és a színészek, és nem utolsó sorban a nézők számára. Aki vállalkozik az előadás megtekintésére, három felvonáson és körülbelül négy és fél-háromnegyed órán keresztül merülhet el a tetralógiában.

Színházkedvelő emberként is riasztott egy kicsit az előadás hossza, amit végül Mácsai Pál, a színház igazgatójának nyilatkozata oszlatott el, amely szerint színháza felnőttnek tekinti a ...

Tovább Szólj hozzá

Színház Mácsai Pál Thomas Mann Kerekes Éva József és testvérei

2018. jan 25.

Isteni színjáték - XXI. századi szemmel

írta: RAnna
Isteni színjáték - XXI. századi szemmel

kalandozás az Alvilágban Nádasdy Ádám fordításában

Az évtizedek, évszázadok előrehaladtával természetes, hogy szükségessé válik a nagy klasszikus irodalmi művek újrafordítása. Indokolja ezt a nyelv folyamatos változása, alakulása is. Egyre erősebben jelentkezik az irodalomkedvelőkben az az igény, hogy a minden nappal távolodó régi idők klasszikusai olyan nyelvezetben legyenek olvashatóak, mely a mai modern kor számára is érthető és értelmezhető.

Ezt a célt szolgálja Nádasdy Ádám műfordító gigászi vállalkozása, Dante Isteni színjáték ának újrafordítása. A könyv 2016-ban, a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. Nádasdy Ádám előtt Babits Mihály interpretációja volt a legismertebb.

Az újonnan elkészült fordítás segítségével az 1300-as években készült művet ...

Tovább Szólj hozzá

Irodalom Dante Nádasdy Ádám Isteni színjáték

2018. jan 22.

Görgey 200 - Görgey Artúr és a magyar szablyakészítés művészete

írta: RAnna
Görgey 200 - Görgey Artúr és a magyar szablyakészítés művészete

Különleges programmal ünnepelte a Magyar Nemzeti Múzeum a Magyar Kultúra Napját . A Himnusz születésnapjára emlékezvén egy másik születésnapra hívta fel a figyelmet. 200 éve született Görgey Artúr honvédtábornok, hadügyminiszter, aki több alkalommal a honvédsereg fővezéri tisztét is betöltötte.

A múzeumban kiállított Görgey szablya kapcsán szó esett a szablyakészítés történetéről, művészetéről is. 

Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze előadásában Görgey életpályáját és katonai karrierjét vázolta fel. Felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy bár Görgey a XIX. század legnagyobb részét megélte, a közvéleményt legjobban mégis egy alig több mint egy éves időszak ...

Tovább Szólj hozzá

szablya Magyar Nemzeti Múzeum Képzőművészet Magyar Kultúra Napja Magyarország története Görgey Artúr

süti beállítások módosítása