Művészet

kulturális ismertetők, ajánlók a színház, film, irodalom, képzőművészet, zene, újcirkusz és tánc területéről

2018. jan 19.

"Megtanította az értelmiséget gúzsba kötve táncolni."

írta: RAnna
"Megtanította az értelmiséget gúzsba kötve táncolni."

Aczél György, a Kádár korszak kultúrpolitikájának "fura ura"

Aczél címmel kétrészes dokumentumfilmet készített 2009-ben Varga Ágota rendező. A film vetítésére 2018. január 18-án került sor a Műcsarnokban. Az esemény különlegességét az adta, hogy Aczél György unokája, Diószegi-Szőcs Máté felvezetésével és vetítés utáni kommentárjai kíséretével láthattuk. A vetítés a múzeum EGY/KOR | Különutak és kivonulás a konszolidáció idején című kiállításához kapcsolódott, mely január 28-ig látogatható.

Ki volt Aczél György? A magyar kultúrpolitika teljhatalmú, rettegett ura? Vagy csupán egy műkedvelő, aki Kádárral való szoros kapcsolata révén vált fontos politikai tényezővé?

A filmben szó esik Aczél György életének nehéz indulásáról. Szegény családba született, kétszer ...

Tovább Szólj hozzá

kultúrpolitika Film Popper Péter Varga Ágota Heller Ágnes Konrád György Aczél György Jancsó Miklós

2018. jan 16.

Aurora Borealis (Északi fény)

írta: RAnna
Aurora Borealis (Északi fény)

"... a múltat be kell vallani"

A II. világháborúhoz kapcsolódó, behegedtnek vélt sebeinket szakítja fel Mészáros Márta 2017-es filmdrámája. A filmet nézve a bejegyzés alcímeként szolgáló, József Attila verssor önkéntelenül is a néző eszébe jut.

A Chicagoban közönségdíjat nyert, két idősíkon játszódó történet két asszony tragédiája körül forog. Egy háborút megélt, "vélt" édesanya és a már felnőtt, külföldön élő lányának élete kapcsolódik újra szorosan össze egy Oroszországból érkező levél kapcsán.

A történetet nem részletezem, hiszen bizonyára sokan szeretnék még megnézni (a vetítések óriási népszerűségnek örvendenek a magyar mozikban). Annyit azonban elárulok, hogy Mészáros Márta nagy bátorsággal nyúlt egy hosszú évtizedek ...

Tovább Szólj hozzá

Film Törőcsik Mari Tóth Ildikó Mészáros Márta Aurora Borealis

süti beállítások módosítása