2018. sze 15.

Kulisszák mögött a Katonában

írta: RAnna
Kulisszák mögött a Katonában

Kevés ötletesebb születésnapi ajándékot tudok elképzelni egy magamfajta színházimádó számára, mint a Hosszúlépés! Járunk? elnevezésű, különleges sétákat szervező cég kulisszák mögötti sétáját. Amint kézhez kaptam a voucheremet, igyekeztem egy mielőbbi időpontra beváltani. A körülbelül másfél óra időtartamú séta a közkedvelt Katona József Színház kulisszái mögé vezette a résztvevőket. Maradandó és különleges élmény volt, köszönet érte a szervezőknek és Tósoki Károlynak, a séta vezetőjének. 

nezoter.jpg

A Katona kultikus hely, rengeteg népszerű előadás fut itt minden este a színházi szezonban. Szerencsés a néző, aki valamely előadásra jegyet tudott váltani, és elfoglalhatja helyét a nem túlságosan nagyra szabott nézőtéren. Ezért is egészen kivételes alkalom, hogy most betekinthettünk a néző szeme elől általában rejtve maradó helyiségekbe és folyamatokba.

A színházba a művészbejárón érkezünk, amely a főbejárattól távol, egy teljesen másik utcából nyílik. Rögtön találkozunk a színház egyik kulcsemberével, az éppen ügyeletes portással. Nála jelentkezik be minden színész a belépése pillanatában, így ő az, aki teljes bizonyossággal meg tudja mondani egy adott színházi este folyamán, hogy kik azok, akik már beérkeztek a színházba, és kik azok, akikre még várni kell. Szűk folyosókon haladunk az öltözők és az egyik kulcs-helyszín, a színházi büfé felé. A színház ma "színésztelen", nincs előadás, csak a kiváncsi sétálók csapata közlekedik a különböző helyszínek között. Máshogy nem is lehetne, a folyosók és a helyiségek meglepően szűkek, sokszor ablaktalanok, nehéz elképzelni hogy tud működni a terep nagyüzem idején.

A büfében helyet foglalva kapunk rengeteg hasznos információt a próbatábla összeállításáról, a színészek próba- és időbeosztásának kialakításáról, a más színházakkal való egyeztetésről, a próbakiírásokon található rövidítések megfejtéséről. Minden darab szövegkönyvéből fellelhető itt egy példány, ez a büfépéldány. Mi is kezünkbe vehettük ezeket, és belepillanthattunk az eddig csak a színpadon elhangzott szövegek leírt változataiba.

A rendkívül szűkös helyek miatt minden négyzetmétert ki kell használni, a kis alapterületű öltözőkkel szemben a szűk folyosók jelmezek tárolására szolgálnak, Elhúzható ajtajú szekrényekben szűken sorakoznak egymás mellett a lábbeliktől a fejfedőkig a darabokban használt jelmezek. Egy öltözőt több színész is használ a maximális helykihasználás érdekében. További szűk folyosón jutunk a Katona színpadára, a színházi esték középpontjába.

stage_door.jpg

A Katona színpadán állva egészen más perspektíváját kapjuk a színházi szcénának. A színpad nem túl nagy, de elfér rajta minden szükséges. A színpadi ügyelő igazi kihívásokkal találja szembe magát, a közönséghez meglehetősen közel, a takarásban végzi a munkáját. Ezért különösen figyelnie kell arra, hogy utasításait visszafogott hangon mondja el az erre a célra kialakított mikrofonba, hogy azok ne hallatszódjanak ki a nézőtérre. Innen tudja szemmel tartani a nézőtéren dolgozó jegyszedőket, ügyelőket, akik általában hét óra hét perckor, a hátsó ajtók bezárásának megkezdésével jelzik számára, hogy kezdődhet az előadás.

A súgónak már csak a közönség első sorában jut hely, így az ő jelenléte eléggé feltűnő, ezért ma már általában az a jellemző, hogy egy adott darab első egy-két előadásán van csak jelen, illetve a próbákon.

A színpad mögött mesteri precizitással elrendezve találhatóak az adott este alkalmával játszott darab illetve a másnap próbálni kívánt darab díszletei. Élükre állítva, pontosan bespájzolva állnak-fekszenek a díszletelemek, felcímkézve vagy más módon jelezve, hogy mikor  milyen módon kell őket színpadra állítani, összeszerelni és használni.

A séta időtartama során rengeteg érdekes információt kaphattak a résztvevők, a szemeink előtt láthattuk egy színház komplett működését, annak részfolyamataival együtt. Ha ez a világ eddig vonzó volt számunkra, ettől a programtól még vonzóbb lesz. Gondolatban végigkövethettük egy produkció színpadra állításának lépéseit, és betekinthettünk a háttérmunkák fázisaiba is. 

Kulisszák mögötti programokon legközelebb szeptember 22-én, a Színházak Éjszakáján vehetnek részt az érdeklődők, több színház is hirdet ilyen jellegű sétákat.

Részletek itt: https://www.szinhazakejszakaja.hu/programok-2018.html

(A bejegyzésben található képek a Pixabay-ről származnak.)

Szólj hozzá

kulisszatitkok kulisszák mögött Színház Katona József Színház Hosszúlépés séták