2018. már 04.

A Pentagon titkai - avagy feláldozható-e a sajtószabadság az államtitkok oltárán?

írta: RAnna
A Pentagon titkai - avagy feláldozható-e a sajtószabadság az államtitkok oltárán?

Steven Spielberg rendezésében egy rendkívül izgalmas film került február végén a mozikba. A két főszereplő, Meryl Streep és Tom Hanks már bizonyára önmagukban is a filmszínházakba csalogatnák a nézőket, de ráadásként még a téma is annyira figyelemfelkeltő, hogy az érdeklődők nem csupán a két színészóriás játékában merülhetnek el a vetítés során, hanem a fordulatokban bővelkedő és nagyon komoly kérdéseket felvető történetben is.

Nehéz dolga van a blogírónak, amikor úgy szeretné a film iránti érdeklődést felkelteni az olvasókban, hogy ne mesélje el a film sztoriját és ne is lője le a poént. A történet 1971-ben, Richard Nixon elnöksége alatt játszódik. A vietnami háborúval kapcsolatos, az amerikai kormány által képviselt álláspontokkal és intézkedésekkel kapcsolatosan kerülnek ki olyan információk a sajtóhoz egy Vietnamban járt, amerikai katonai elemző tollából, melyek szigorúan titkosnak minősülnek, és a Fehér Ház hét lakat alatt kívánná őket őrizni. 

Bár a sajtó szempontjából a filmben a fő hangsúly a családi tulajdonban lévő The Post című napilapon van, az iratok először mégis egy másik újságnál, a The New York Timesnál jelennek meg. Amikor az információk kiszivárogtatása után bírósági eljárás indul a Times ellen, a Post kerül abba a helyzetbe, hogy napvilágra hozza a hosszú évekig elhallgatott tényeket, és ezzel az értelmetlenül Vietnamban harcolók érdekeit szolgálja. 

Meryl Streep a lap tulajdonosnője, Tom Hankset pedig a főszerkesztő szerepében láthatjuk. Közösen kerülnek szembe a hatalmas dilemmával. Mit kell a sajtónak elsősorban szem előtt tartania? Az ország kormányának érdekeit vagy - ahogyan már az alapító atyák is deklarálták - a népet kell szolgálnia, és minden helyzetben a korrekt tájékoztatást kell megvalósítania? Mit érdemes kockáztatni a kormánnyal szemben a nép érdekében? Felvállalható-e a kormány hátrányos döntéseinek további elhallgatása vagy a legfontosabb az, hogy az igazság minden áron napvilágra kerüljön?

Tiszteletet ébresztő módon mutatja be a film a korabeli női vezető nehéz helyzetét, mellyel a lap irányítása során kell megküzdenie. Kizárólag férfiak veszik körbe, akik sokszor nem kezelik partnerként, tudván, hogy a lapot édesapja eredetileg a nő férjére hagyta, és ő csak annak halála miatt került a tulajdonosi pozícióba. Amikor döntési helyzetbe kerül, több oldalról is megpróbálják befolyásolni, küzdelmes napokon és órákon megy keresztül, mire elhatározásra jut a titkos iratok megjelentetésével kapcsolatosan. Míg az iratok feltűnése előtt a lap megmaradása érdekében a mindennapos anyagi problémákkal foglalkozott, egyik napról a másikra egy országos jelentőségű ügy kellős közepén találja magát, amely egész családjára és annak vagyonára is kihatással lehet. 

A film azok számára is érdekes, akik kíváncsiak arra, hogy az 1970-es évek Egyesült Államokbeli sajtója milyen technikával  készült, hogyan zajlott a munka a szerkesztőségekben, hogyan jutott el egy napilap a cikkek megírásától kezdve az újságárusokig. 

pentagon.jpg

Vetítési időpontok:

https://port.hu/adatlap/film/mozi/a-pentagon-titkai-the-post/movie-195497#video-985666

 

 

Szólj hozzá

államtitok sajtószabadság sajtótörténet Film Vietnam Tom Hanks Meryl Streep A Pentagon titkai amerikai sajtó