2018. már 03.

Mikor a dal a lelkekig ér - Kórusok Téli Éjszakája 2018

írta: RAnna
Mikor a dal a lelkekig ér - Kórusok Téli Éjszakája 2018

A Kórusok Éjszakája nyári eseményeinek népszerűségén felbuzdulva a szervezők úgy döntöttek, hogy idén a téli hónapokban is megrendezik a kórusok budapesti találkozóját. A Magnet Közösségi Ház kiváló helyszínt biztosított a rendezvénynek, négy teremben 30 perces váltásokkal hallgathatták az érdeklődők a különböző zenei stílusokat képviselő kórusokat. Nem maradhatott el a közös énektanulás majd éneklés a program végén, Tóth Árpád Lélektől lélekig című versét zenésítette meg az azonos nevű Tóth Árpád karnagy, zeneszerző.

A beszámolóm szubjektív lesz abból a szempontból, hogy azokról az előadásokról tudok beszámolni, melyeket a magam részére válogattam össze az est programjából.

Elsőként az Eötvös József Gimnázium volt és jelenlegi diákjaiból álló Tutti Cantabile kórust hallgattam meg. Ők madrigálokat és Debussy sanzonokat adtak elő, nagyon megragadó volt, ahogyan éneklésükkel egymással is "kommunikáltak". 

Nagyon szép zenei élmény volt a Vox Insana kamarakórus előadása, akik spirituálékat énekeltek (pld. You better mind). A kórus másodkarnagya, Orosz Dóra a dalok közötti szünetekben beszélt a spirituálékkal kapcsolatos tudnivalókról. Elmondta, hogy bár látszólag bibliai történeteket mesélnek el, valójában a rabszolgák sorsáról, élethelyzeteiről szólnak ezek az énekek. 

A finn folkzenét képviselte a Laulujoutsen női kórus. Különlegességük, hogy Magyarországon élő vagy itt tanuló finnek, illetve finnül beszélő magyarok alkotják a formációt. Rendkívül szép dallamokat hallottunk az általuk bemutatott Da pacem Domine illetve egy bölcsődal és az ezt követ finn népdal során is. 

A közös ének megtanulása és gyakorlása után a Gloria Tibi négy tagú férfikórus előadásában csodálatos reneszánsz és korai barokk műveket hallgathattunk. 

Igazi színfoltja volt az estnek a H.A.B. nevű formáció, akik könnyűzenei slágereket énekeltek a cappella stílusban (többek között Depeche Mode, Meghan Trainor számokat hallhattunk). Jókedvük, lendületük a közönségre is gyorsan átragadt, akik együtt éltek, mozogtak a kórussal a rövid műsor alatt.

A KVVK Kamarakórus (Kayamar Vorti Virgo Kamarakórus) a klasszikus és a könnyűzenei műfajt kombinálva a cappella stílusban énekelt. Az It is well with my soul, a Butterfly, a Hallelujah és a Mary did you know? dalok szerepeltek a repertoárjukon.

Tíz órakor a belső udvarban került sor a közös éneklésre. Az este különböző helyszíneiről a közönség és a kórusok is itt gyűltek össze, és együtt szólaltatták meg a lelkekig érő, felemelő dallamokat, a szerző vezényletével, útmutatásainak és kéréseinek megfelelően. Mindenki nagyon jól teljesített, csodaszépen szólt a dal. Aki az eseményről lemaradt, a közös éneklést itt tekintheti meg:

https://www.facebook.com/KorusokEjszakaja/videos/1210779122358275/ 

Az este vége óta türelmetlenül várom a nyári eseményt, melyre 2018. június 9-én kerül sor a Palotanegyedben.

korus_angyalok.jpg

Szólj hozzá

Zene Tóth Árpád Magnet Közösségi Ház Kórusok Éjszakája spirituálék Tutti Cantabile Vox Insana Gloria Tibi Laulujoutsen H.A.B. KVV Kamarakórus