2023. jan 06.

Közeleg a Magyar Kultúra Napja - hová menjünk? Programajánló

írta: RAnna
Közeleg a Magyar Kultúra Napja - hová menjünk? Programajánló

Bár a Magyar Kultúra Napját 2023. január 22-én ünnepeljük, már a dátumot közelítő, sőt az azutáni napokban is számos érdekes kulturális, művészeti programokon vehetünk részt. Kezdjük egy kis visszatekintéssel: az ünnepnap azért esik január 22-re, mert Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Ez az a nap, amikor világszerte ünnepeljük a magyarság gazdag kultúráját, érdemes tehát körülnézni a programválasztékban. 

magyar_kultura_napja.jpg

Január 19.

19:00 - Csuja Imre önálló versmondó estje

A műsorban József Attila, Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Radnóti Miklós, Arany János versei hangzanak el, valamint Babits Mihály Jónás könyve.

Helyszín: Eötvös10

Január 21.,

10:00 - Kultúraválasztó

Kipróbálhatjuk a festészetet, vagy táncolhatunk közösen saját testünk ritmusára Grecsó Zoltánnal, improvizálva kipróbálhatjuk a színházat Tárnoki Márk vezetésével, Kis Kata Linda segítségével egy napra fotóművésszé válhatunk, trükköket, tippeket kaphatunk a fényképkészítésről, vagy éppen a másik oldalról nézve modellt is állhatunk a fotósnak korabeli ruhákban. Ezen kívül többféle hangszer is kipróbálható lesz a nap folyamán.

Helyszín: Virág Benedek Ház

13.30 - Épületlátogatás és kiskoncert a Zeneakadémián

15:00 óra - Tárlatvezetés az Ady Endre Emlékmúzeumban

Az Ady-lakásban egy érdekes, személyes hangvételű vezetésen, diskurzuson lehet részt venni, 1 órás időtartamban. 

Helyszín: Budapest, V. Veres Pálné utca 4-6.

15:00 óra - Zenezsámoly

Az elmúlt évadok nagy sikerű Operajátszóház előadásai után a Budapesti Vonósok új ifjúsági sorozattal jelentkezik, melyre most az óvodásokat és az általános iskolásokat egyaránt várja, nemre és évfolyamra való tekintet nélkül. Sőt, a Zenezsámoly beavató foglalkozásai minden bizonnyal a felnőttek számára is rejtegetnek meglepetéseket.

Helyszín: Müpa, Üvegterem

17:00 óra - Cseh Tamás 80. születésnapjára

Beszélgetés és koncert.

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

Január 22.

10.30 - A mesés Vajdahunyadvár ismeretlen titkai (séta)

A Városliget egyik legszebb épületének titkai, rejtett részletei tárulnak fel a 120 perces séta során.

Szervező: Pestbudai Séták 

11.00 óra - Séták a Galériában. Remekműveink

A tárlatvezetésen a gyűjtemény legkiemelkedőbb műveivel találkozhat a késő gótikától egészen a 20. századig. Sétáljon velünk, és fedezze fel MS mester, Szinyei Merse Pál, Munkácsy Mihály és Rippl-Rónai József felejthetetlen műalkotásait!

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Január 25.,

17.30 - Műhelybeszélgetés 

Sok olyan hangverseny- és színházlátogató van, aki szeretne többet tudni az egyes előadásokon elhangzó zeneművekről, vagy más produkciókról, akit érdekel, hogyan jön létre egy-egy műsor, milyen munka előzi meg, kik az alkotók. Nekik szól a Műhelybeszélgetések sorozata. Minden második héten, szerda délután, laza, klubszerű hangulatban, egy csésze tea mellett beszélgetünk a Müpa egy-egy, előkészületben lévő műsoráról.

Helyszín: Müpa, Előadóterem

Január 27., 16:00 óra - Magyar sikerek a világkiállításokon 1851 - 2021

Kurátori tárlatvezetés

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum

További programokért böngésszétek az internetes felületeket, nagyon gazdag a választék. Kedveljétek bár az irodalmat, színházat, zenét vagy a képzőművészetet, ebben az időszakban sem maradunk kultúra nélkül! 

Rácz Anna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

programajánló Zene Irodalom Képzőművészet Magyar Kultúra Napja 2023