Művészet

kulturális ismertetők, ajánlók a színház, film, irodalom, képzőművészet, zene, újcirkusz és tánc területéről

2018. feb 28.

Nyílt próbán járt a Művészet blog az Örkény Színházban - Molnár Ferenc: Hattyú

írta: RAnna
Nyílt próbán járt a Művészet blog az Örkény Színházban - Molnár Ferenc: Hattyú

Mindig különleges alkalom, amikor a színház lehetővé teszi, hogy nézőként beleshessünk a kulisszák mögé. 2018. február 24-én egy próbafolyamat részleteibe nyerhettünk betekintést az Örkény Színházban. Két órán keresztül követhettük végig, hogyan alakul a darab, épül fel egy-egy jelenet, és kicsit aggódhattunk is, vajon lesz-e ebből kész állapotban lévő előadás a bemutatóra, amelyet 2018. március 24-re tervez a társulat.

A zsúfolásig megtelt nézőtér előtt zajló próba kezdetekor egy rövid ismertetést hallhattunk a darabról. 1920-ban jelent meg a színház által mesterkomédiának titulált mű, és eddig csak a Vígszínházban játszották, az ősbemutató ja 1921-ben volt. A darab az Osztrák-Magyar Monarchia idején játszódik, ...

Tovább Szólj hozzá

Színház Mácsai Pál Tenki Réka Molnár Ferenc Csákányi Eszter Polgár Csaba Dóra Béla A hattyú Jéger Zsombor

2018. feb 25.

Aki a szerelőaknából is látta az irodalmat - Lackfi János

írta: RAnna
Aki a szerelőaknából is látta az irodalmat - Lackfi János

Az "ELTE Sikerek" sorozat vendégeként Lackfi János költő, író, műfordító beszélt irodalmi munkásságáról és az egyetemhez fűződő élményeiről az Eötvös Loránd Tudományegyetemen február 21-én. A József Attila díjas költő változatos programmal érkezett az előadásra, a hallgatóságot felolvasással és különböző irodalmi játékokkal is lekötötte. 

Megtudhattuk, hogy eredeti neve Oláh János, a Lackfit először irodalmi álnévként használta, később azonban nevet változtatott, és ma már személyi irataiban is ezzel a névvel szerepel. A rendszerváltás után szüleivel közösen dolgozott a Magyar Napló folyóiratnál. Mivel édesapja is József Attila díjas költő, író volt, tőle kívánta megkülönböztetni magát a Lackfi ...

Tovább Szólj hozzá

Irodalom Lackfi János

2018. feb 20.

"Megáldva és leköpve mindenütt." - Mácsai Pál és Huzella Péter Villon estje

írta: RAnna
"Megáldva és leköpve mindenütt." - Mácsai Pál és Huzella Péter Villon estje

Értelmezhető-e egy középkori költő a XXI. században?

2018. február 16-án abban a hitben készülődtem az Óbudai Kulturális Központ Irodalmi Kávéház elnevezésű rendezvényére, hogy a programleírás szerint kávéházi körülmények között, Villon verseket rendelhet a közönség az ott kihelyezett "étlapokról" Mácsai Páltól és Huzella Pétertől. A programváltozásért nagyon hálás vagyok, a nagyszámú érdeklődő miatt a színházteremben ültünk és az előadók Villon estjét hallgattuk meg. Két vérbeli művész, két gitár és egy középkori költő. Igazi varázslat, ami ezen az esten a színpadon történik.

A program kezdetén Kurucz Éva újságíró, műsorvezető kérdezte Mácsai Pált és Huzella Pétert közös előadásuk történetéről. Kétszemélyes zenés színházként határozzák meg ...

Tovább Szólj hozzá

Színház Zene Irodalom Mácsai Pál Francois Villon Huzella Péter Ballada

2018. feb 17.

"Szomorúan is lehet derűsnek lenni." Vecsei H. Miklós, a színház és a versek

írta: RAnna
"Szomorúan is lehet derűsnek lenni." Vecsei H. Miklós, a színház és a versek

Február 13-án a Hadik Irodalmi Szalonban Juhász Anna beszélgetett Vecsei H. Miklóssal újonnan megjelent verseskötete, a Soliloquor kapcsán. A színész fiatal kora ellenére második alkalommal ad ki verseskötetet, melynek egy színházi szakszót választott címként. A lélek magányos beszélgetése Istennel (Soliloquor) verseihez kapcsolódóan életéről és pályájáról, szerepeiről is szólt a beszélgetés a zsúfolásig megtelt Hadik Kávéházban.

Juhász Anna, az est háziasszonya neves íróktól, költőktől idézett a beszélgetés témái kapcsán, és ezekre reagálva kérte Vecsei H. Miklós válaszait.

A kiválás

Az első téma a kiválás, elindulás, a többre törekvés, másra vágyás, alkotás volt. A kérdést egy Juhász Ferenc idézet ...

Tovább Szólj hozzá

József Attila Színház Pilinszky János Irodalom Juhász Ferenc Juhász Anna Hadik Vecsei H. Miklós Soliloquor

2018. feb 13.

Üvegfigurák - egy vitrinbe zárt élet a színpadon

írta: RAnna
Üvegfigurák - egy vitrinbe zárt élet a színpadon

a Radnóti Színház előadása

Tennessee Williams Üvegfigurák című drámáját a Radnóti Színház tűzte műsorára. A színházak mostanában kezdik újra felfedezni az amerikai drámairodalom jelentős íróját, aki ezzel a művével robbant be a köztudatba, 1945-ben. A darabot Barabás András fordításában és Valló Péter rendezésében láthatjuk. Bizonyosan maradandó élményben lesz része annak, aki ezt az előadást választja. 

A négyszereplős darab egy St. Louisban élő, három fős család életébe enged bepillantást. A családfő az anya, aki miután férje évekkel ezelőtt szó nélkül elhagyta, egyedül neveli fiát és leányát. Ebben talán még semmi különleges nem lenne, de a leány, Laura komoly testi és lelki problémákkal küzd. Emiatt a házba teljesen bezárkózva ...

Tovább Szólj hozzá

Színház Kováts Adél Radnóti Színház Lovas Rozi Tennesse Williams Üvegfigurák

2018. feb 09.

Változatok székely asszonysorsra - Anna két útja

írta: RAnna
Változatok székely asszonysorsra - Anna két útja

A Magyar Nemzeti Múzeumban 2018. április 29-ig tekinthető meg a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum vándorkiállítása. A több szempontból is egyedinek számító tárlaton egy fiktív személy, Anna életútja elevenedik meg előttünk. A látogató teljesen bevonódik a hétköznapinak is nevezhető eseményekbe, és egy ponton ő döntheti el, hogyan alakítja Anna életét a maga számára legelképzelhetőbb módon. 

A tárlat kezdetén egy 1816-ban, a székelyföldi Farcádon felállított székelykapun át vezet a látogató útja. A Vajda család birtokaira lehetett ezen át belépni. Mi is Székelyföldre jutunk a kapun keresztül, a XX. század közepén járunk, és egy kisember képzeletbeli, de nagyon is valószínű sorsa elevenedik meg előttünk. 

Anna ...

Tovább Szólj hozzá

asszonysors Székelyföld Képzőművészet Anna kiállítás

2018. feb 04.

Nyáry Krisztián és a megkérdőjelezett forradalom

írta: RAnna
Nyáry Krisztián és a megkérdőjelezett forradalom

Fölébredett a föld - könyvbemutató

Fölébredett a föld címmel jelent meg Nyáry Krisztián új könyve. A Budavári Művelődési Házban február másodikán a kötettel kapcsolatos beszélgetésen az írót Hevesi Judit szerkesztő kérdezte. A mű témája ezúttal az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, és alapanyagaként ismert illetve hétköznapi emberek levelezése szolgált. Ezen keresztül élhetjük át és írhatjuk újra a magunk számára azokat a jeles eseményeket, melyekről úgy gondoljuk, hogy akár álmunkból felriasztva is el tudnánk őket mondani. Nyáry Krisztián közvetítésével azonban egy egészen másféle megvilágítást kap a forradalmi események sorozata.  

Mintegy négyezer levélből válogatta össze a szerző a kötet anyagát. A 163 levél kiválasztásának ...

Tovább Szólj hozzá

forradalom Irodalom Nyáry Krisztián levél irodalom

2018. feb 03.

Rajzok a Dalok előtt

írta: RAnna
Rajzok a Dalok előtt

Kamarakiállítás nyílt Cseh Tamás grafikáiból

Lassan emlékhellyé válik a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás egykori lakóhelye, a Bartók Béla út környéke. 2013-ban a Szent Gellért téren állították fel bronzszobrát, idén pedig a Bartók Béla út 46. szám alatt található Gross Arnold Galéria és Kávézóban nyílt kamarakiállítás a grafikáiból. 

A kis galériába belépve a földszinten tíz tablót láthatunk azonos témában vagy időszakban készült fekete-fehér vagy színes grafikákkal, illetve négy különálló kép is szerepel, melyekből kettő fekete tussal készült, barlangrajzokra emlékeztető alkotás. A kiállított műveket Szilágyi Gábor művészettörténész válogatta a Cseh Tamás Archívumból. Nem kiállításra szánt, a művész által saját maga számára készített ...

Tovább Szólj hozzá

Cseh Tamás Képzőművészet Bérczes László Gross Arnold

süti beállítások módosítása