Művészet

kulturális ismertetők, ajánlók a színház, film, irodalom, képzőművészet, zene, újcirkusz és tánc területéről

2018. jan 28.

Edith Eva Eger: A döntés

írta: RAnna
Edith Eva Eger: A döntés

" A múlt nem szennyezi be a jelent, a jelen nem enyhíti a múltat. Az idő közvetít közöttük."

Dr. Edith Eva Eger holokauszt túlélő, magyar származású, Amerikában élő neves pszichológus. 90 évesen is praktizál, és különböző fórumokon tart előadásokat. Az amerikai hadsereg és haditengerészet tanácsadója. 1972-ben elnyerte az Év Pszichológiatanára díjat. A döntés című könyve a Libri Kiadó gondozásában, 2017-ben jelent meg, Farkas Nóra fordításával.

Dr. Eger tehetséges balettnövendékként az akkor még Magyarországhoz tartozó Kassáról került szüleivel és nővéreivel Auschwitzba. Már megérkezésekor szembetalálkozott a "halál angyalának" nevezett Mengelével, aki azonnal elválasztotta édesanyjától, aki ezt követően hamarosan a gázkamrába került. Testvérével együtt vészelte át a haláltábor borzalmait. ...

Tovább Szólj hozzá

holokauszt Irodalom Edith Eva Eger A döntés

2018. jan 26.

József és testvérei – az Örkény Színház előadása

írta: RAnna
József és testvérei – az Örkény Színház előadása

egy megmentett kézirat diadalútja a történelem viharai között

Első látásra meghökkentőnek tűnhet az Örkény Színház ötlete, hogy Thomas Mann monumentális regényét egy estés előadásba sűríti. A könyv egy 1968-as kiadását a kezemben tartva azt látom, hogy a mű két kötetben jelent meg és 976 oldalt tesz ki. Már a terjedelem sugallja, hogy ez nagy kihívást rejteget mind a dramaturg, mind a rendező és a színészek, és nem utolsó sorban a nézők számára. Aki vállalkozik az előadás megtekintésére, három felvonáson és körülbelül négy és fél-háromnegyed órán keresztül merülhet el a tetralógiában.

Színházkedvelő emberként is riasztott egy kicsit az előadás hossza, amit végül Mácsai Pál, a színház igazgatójának nyilatkozata oszlatott el, amely szerint színháza felnőttnek tekinti a ...

Tovább Szólj hozzá

Színház Mácsai Pál Thomas Mann Kerekes Éva József és testvérei

2018. jan 25.

Isteni színjáték - XXI. századi szemmel

írta: RAnna
Isteni színjáték - XXI. századi szemmel

kalandozás az Alvilágban Nádasdy Ádám fordításában

Az évtizedek, évszázadok előrehaladtával természetes, hogy szükségessé válik a nagy klasszikus irodalmi művek újrafordítása. Indokolja ezt a nyelv folyamatos változása, alakulása is. Egyre erősebben jelentkezik az irodalomkedvelőkben az az igény, hogy a minden nappal távolodó régi idők klasszikusai olyan nyelvezetben legyenek olvashatóak, mely a mai modern kor számára is érthető és értelmezhető.

Ezt a célt szolgálja Nádasdy Ádám műfordító gigászi vállalkozása, Dante Isteni színjáték ának újrafordítása. A könyv 2016-ban, a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. Nádasdy Ádám előtt Babits Mihály interpretációja volt a legismertebb.

Az újonnan elkészült fordítás segítségével az 1300-as években készült művet ...

Tovább Szólj hozzá

Irodalom Dante Nádasdy Ádám Isteni színjáték

2018. jan 22.

Görgey 200 - Görgey Artúr és a magyar szablyakészítés művészete

írta: RAnna
Görgey 200 - Görgey Artúr és a magyar szablyakészítés művészete

Különleges programmal ünnepelte a Magyar Nemzeti Múzeum a Magyar Kultúra Napját . A Himnusz születésnapjára emlékezvén egy másik születésnapra hívta fel a figyelmet. 200 éve született Görgey Artúr honvédtábornok, hadügyminiszter, aki több alkalommal a honvédsereg fővezéri tisztét is betöltötte.

A múzeumban kiállított Görgey szablya kapcsán szó esett a szablyakészítés történetéről, művészetéről is. 

Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze előadásában Görgey életpályáját és katonai karrierjét vázolta fel. Felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy bár Görgey a XIX. század legnagyobb részét megélte, a közvéleményt legjobban mégis egy alig több mint egy éves időszak ...

Tovább Szólj hozzá

szablya Magyar Nemzeti Múzeum Képzőművészet Magyar Kultúra Napja Magyarország története Görgey Artúr

2018. jan 19.

"Megtanította az értelmiséget gúzsba kötve táncolni."

írta: RAnna
"Megtanította az értelmiséget gúzsba kötve táncolni."

Aczél György, a Kádár korszak kultúrpolitikájának "fura ura"

Aczél címmel kétrészes dokumentumfilmet készített 2009-ben Varga Ágota rendező. A film vetítésére 2018. január 18-án került sor a Műcsarnokban. Az esemény különlegességét az adta, hogy Aczél György unokája, Diószegi-Szőcs Máté felvezetésével és vetítés utáni kommentárjai kíséretével láthattuk. A vetítés a múzeum EGY/KOR | Különutak és kivonulás a konszolidáció idején című kiállításához kapcsolódott, mely január 28-ig látogatható.

Ki volt Aczél György? A magyar kultúrpolitika teljhatalmú, rettegett ura? Vagy csupán egy műkedvelő, aki Kádárral való szoros kapcsolata révén vált fontos politikai tényezővé?

A filmben szó esik Aczél György életének nehéz indulásáról. Szegény családba született, kétszer ...

Tovább Szólj hozzá

kultúrpolitika Film Popper Péter Varga Ágota Heller Ágnes Konrád György Aczél György Jancsó Miklós

2018. jan 16.

Aurora Borealis (Északi fény)

írta: RAnna
Aurora Borealis (Északi fény)

"... a múltat be kell vallani"

A II. világháborúhoz kapcsolódó, behegedtnek vélt sebeinket szakítja fel Mészáros Márta 2017-es filmdrámája. A filmet nézve a bejegyzés alcímeként szolgáló, József Attila verssor önkéntelenül is a néző eszébe jut.

A Chicagoban közönségdíjat nyert, két idősíkon játszódó történet két asszony tragédiája körül forog. Egy háborút megélt, "vélt" édesanya és a már felnőtt, külföldön élő lányának élete kapcsolódik újra szorosan össze egy Oroszországból érkező levél kapcsán.

A történetet nem részletezem, hiszen bizonyára sokan szeretnék még megnézni (a vetítések óriási népszerűségnek örvendenek a magyar mozikban). Annyit azonban elárulok, hogy Mészáros Márta nagy bátorsággal nyúlt egy hosszú évtizedek ...

Tovább Szólj hozzá

Film Törőcsik Mari Tóth Ildikó Mészáros Márta Aurora Borealis

2018. jan 14.

Három szerelem a magyar irodalom történetéből

írta: RAnna
Három szerelem a magyar irodalom történetéből

„Erővel sem tudjuk meg nem történtté tenni egymást.”

 

2018. január 10-én a Várkert Bazár rendezvénytermében került sor Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser szervezésében a Várkert Irodalom estek első rendezvényére. Hatalmas érdeklődést váltott ki az esemény, mely hat jelentős irodalmi személyiség kapcsolatát vette górcső alá. Szabó Magda és Szobotka Tibor, Polcz Alaine és Mészöly Miklós, továbbá Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs szerelmének történetén keresztül azt a kérdést járta körbe az est, hogy vajon mi tart össze két embert évtizedeken át?

Juhász Anna vendégei Singer Magdolna író, újságíró, tréner és mentálhigiénés szakember, Buda Attila könyvtáros, bibliográfus, irodalomtörténész, az ELTE BTK Magyar Irodalom és Kultúratudományi Intézet Toldy ...

Tovább Szólj hozzá

Nemes Nagy Ágnes Irodalom Szabó Magda Juhász Anna Mészöly Miklós Singer Magdolna Polcz Alaine Szobotka Tibor Várkert Irodalom Lengyel Balázs Liber mortis Megmaradt Szobotkának Nyusziék irodalmi szerelmek

2018. jan 09.

„Életrajzom nincs is, csak munkarajzom van.” (Füst Milán)

írta: RAnna
„Életrajzom nincs is, csak munkarajzom van.” (Füst Milán)

Schein Gábor kötete Füst Milánról

2018. január 8-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatták be Schein Gábor író, költő, műfordító, irodalomtörténész  által írt, Füst Milán epikáját feldolgozó kötetet. A könyv a Jelenkor Kiadó gondozásában a művész halálának 50. évfordulója alkalmából jelent meg.

A bemutatót Prőhle Gergely a múzeum főigazgatója nyitotta meg. Örömmel számolt be arról, hogy az eseménynek különleges apropót ad, hogy 2017. decemberében a múzeumnak sikerült megvásárolnia Berény Róbert festőművész Füst Milánról készített portréját a Kieselbach Galéria árverésén. Ezen az aukción Füst Milán és felesége Helfer Erzsébet – eddig múzeumi letétben lévő – néhány múzeumi rangú darabja is az árverés kínálatába került.

A ...

Tovább Szólj hozzá

Irodalom Schein Gábor Füst Milán Jánossy Lajos Berény Róbert Feleségem története

2018. jan 08.

Elérhetőség, kapcsolatfelvétel, rólam

írta: RAnna
Elérhetőség, kapcsolatfelvétel, rólam

A Művészet blog írója, szerkesztője Rácz Anna. Ha az olvasó kapcsolatba szeretne lépni velem, várom levelét az osszmuveszetiblog@gmail.com e-mail címen. A blogon lehetséges kulturális témájú cikkek megrendelésre történő megjelentetése is, ennek részleteit e-mailben tudjuk egyeztetni, várom a megkereséseket! 

Bemutatkozás:

Kulturális, művészeti szakíróként működtetem ezt a felületet. Végzettségeim szerint művelődésszervező vagyok,  illetve jogász diplomával is rendelkezem. Az egyetem elvégzése után kulturális kommunikációt is tanultam, valamint színházi kritikaírást a Színházi Kritikusok Céhe szervezésében. Tagja vagyok a Magyar Újságírók Országos Szövetségének. T öbb fórumon is publikálok, leginkább  irodalmi, ...

Tovább Szólj hozzá

Kapcsolat

2018. jan 06.

"... olvasd el szigorú szemmel cikkemet". Babits Mihály és Gellért Oszkár Nyugat levelezése 1929 - 1941

írta: RAnna
"... olvasd el szigorú szemmel cikkemet". Babits Mihály és Gellért Oszkár Nyugat levelezése 1929 - 1941

avagy a folyóiratszerkesztés kulisszatitkai a XX. század elején

2018. január 5-én került sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban az "... olvasd el szigorú szemmel cikkemet". Babits Mihály és Gellért Oszkár Nyugat levelezése 1929-1941 című kötet bemutatójára, mely a Gondolat Kiadó gondozásában jelent meg. A kötet sajtó alá rendezőivel, Buda Attilával és Pataky Adriennel Dr. Kelevéz Ágnes főmuzeológus, irodalomtörténész, Babits-kutató, a PIM Médiatárának vezetője beszélgetett. 

Elsőként a szerkesztőkről tudhattunk meg néhány információt. Buda Attila könyvtáros, bibliográfus, irodalomtörténész, az ELTE BTK Magyar Irodalom és Kultúratudományi Intézet Toldy Ferenc Könyvtárának vezetője. Vizsgálódásai középpontjában Babits Mihály munkássága áll, de a nevéhez fűződik egy ...

Tovább Szólj hozzá

sajtótörténet Babits Mihály Irodalom irodalmi levelezés Gellért Oszkár Nyugat folyóirat folyóiratszerkesztés Buda Attila Pataky Adrienn Kelevéz Ágnes

2018. jan 05.

Kapcsolataink töréstesztje

írta: RAnna
Kapcsolataink töréstesztje

Szabó T. Anna novelláskötete

Szabó T. Anna a tőle eddig megszokott verses műfaj után 2016-ban novelláskötetet jelentetett meg Törésteszt címmel, mely a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv 2017 Karácsonyának fontos olvasmánya lett a számomra.

A 243 oldalas kötet 49 hosszabb-rövidebb novellát tartalmaz, melyek mindegyikének középpontjába az írónő a férfi-nő kapcsolatokat helyezi. Írásai nem a rózsaszín ködös szerelemről szólnak. Meglepő őszinteséggel, időnként kifejezetten nyers stílusban ír a párkapcsolatok drámáiról. A nehézségekkel szembesíti az olvasót a történeteiben, titkok, traumák kerülnek rövidebb-hosszabb idő után napvilágra, valamint megismerjük az ezekkel való megküzdési stratégiákat is.

Az írónő remekül váltogatja a ...

Tovább Szólj hozzá

Irodalom Szabó T. Anna Törésteszt

2018. jan 03.

Apponyi Geraldine élete

írta: RAnna
Apponyi Geraldine élete

a magyar származású albán királynő, aki választott népe Sissyje szeretett volna lenni

A Magyar Nemzeti Múzeumban az Albán Köztársaság Nagykövetségével együttműködésben kamarakiállítás nyílt Apponyi Geraldine grófnő fordulatokban bővelkedő, különleges életéről. A magyar grófnőt 1938-ban vette feleségül Ahmet Zogu (I. Zogu) albán király, esküvőjükre Tiranában került sor. Az Albán Nagykövetség kiállítási kezdeményezésére abból az alkalomból került sor, hogy Albánia éppen százöt éve,1912-ben nyerte el függetlenségét.

Apponyi Geraldine grófnő szülei gróf Apponyi Gyula politikus és Gladys-Virginia Stuart voltak. Utóbbi amerikai milliomosnő volt, az USA antwerpeni főkonzuljának leánya. Miután Geraldine édesapja elhunyt, a család elszegényedett. Geraldine mindössze nyolc éves volt ekkor. Anyagi helyzetük ...

Tovább Szólj hozzá

albánok Albánia Magyar Nemzeti Múzeum Képzőművészet Apponyi Geraldine Ahmet Zogu (I. Zogu) Magyarország fehér rózsája Link Magdolna

süti beállítások módosítása