2018. aug 23.

Könyvajánló: Ahol megszakad - Závada Péter versei

írta: RAnna
Könyvajánló: Ahol megszakad - Závada Péter versei

A nyári olvasnivaló-ajánlataim sorát egy verseskötettel zárom. Az Ahol megszakad című könyv Závada Péter első, 2012-ben megjelent versgyűjteménye. Ezeket azóta már több is követte, a Mész 2015-ben, a Roncs szélárnyékban pedig 2017-ben jelent meg. 

ahol-megszakad.jpg

Ezt a kötetet már saját nevén jegyzi, a megjelenést megelőzően Újonc írói álnéven publikált. Negyvenhat verset tartalmaz a könyv, melyek mindegyikét örömmel olvastam. Hangulatokat, pillanatképeket, érzéseket közvetít a versekkel, hétköznapi nyelven, emberközeli hangon. A rímes és a szabad versformát egyaránt használja, számomra külön élmény volt a rímes változatok olvasása. A szabad versformáknál Kányádi Sándor verselésére és kicsit nyelvezetére is emlékeztetett. Személyes kedvencem a Pesti sampon című vers lett a kötetből.

A kötet megjelenése után inkább a szabadvers felé fordult. Egyszer azt nyilatkozta, hogy a lírában tudatosan kerüli  a politikát. Politikai témákat a slam poetry területén fogalmaz meg inkább, az Akkezdet Phiai zenekar alapító tagjaként is műveli ezt.

Saját bevallása szerint az Ahol megszakad verseire a Holmi udvara hatott leginkább, többek között Parti Nagy Lajos, Rakovszky Zsuzsa és Varró Dániel. A mindössze hatvan oldalas kis kötetet akár közlekedés közben is olvashatjuk. Parti Nagy Lajos véleménye szerint a kötet ahol megszakad, ott el is kezdődik. Az olvasó is abban bízik, hogy még sok Závada-versélményben lehet része. 

(A bejegyzésben szereplő kép a Jelenkor Kiadó honlapjáról származik: https://jelenkor.libricsoport.hu/fooldal/konyvek/ahol-megszakad/)

 

Szólj hozzá

könyvajánló Irodalom Vers Závada Péter Ahol megszakad