2018. aug 04.

Könyvajánló - Szerb Antal: A Pendragon legenda

írta: RAnna
Könyvajánló - Szerb Antal: A Pendragon legenda

Izgalmas és misztikus, ugyanakkor rendkívül könnyed stílusú mű Szerb Antal 1934-ben megjelent könyve. Az eredeti címe Rózsakereszt volt, de tartalmához jobban illik az új cím, mely első pillantásra sejteti, hogy az író rejtelmes titkok közé vezeti az olvasót.  

pendragon.jpg

"Bölcsészdoktor vagyok, a fölösleges tudományok tudora, és mindennel foglalkozom, ami rendes embernek nem jut az eszébe." - így kezdi bemutatkozását a főszereplő Bátky János, aki a szerző alteregója. Bátky a tizenhetik századi angol misztikusokkal kapcsolatos kutakodása közben különleges meghívást kap a Pendragon-birodalomba. A mű elején még nem is sejti, milyen gyorsasággal fogja beszippantani őt Owen Pendragon, az Earl of Gwynedd családjának története, és mennyire fogja hiányolni hamarosan a British Museum könyvtárának nyugalmát. Szerb Antal filológiai detektívregénynek nevezte könyvét, amely páratlan intellektuális kalandra invitálja az olvasót.

Betekintést nyerhetünk az alkímia, a rózsakeresztesek, Fludd metafizikája, és a szabadkőműves eszmék világába is. Mindezt egy titokzatos walesi kastély falai között tesszük, időnként ijesztő környezetben. A változatos cselekménysorozat, az egyedi karakterek fokozatos feltűnése a regény során arra készteti az olvasót, hogy minél többet akarjon megtudni arról a titokról, melyet az ódon falak őriznek. Szerb Antal nagyon ügyesen használja azt az írói technikát, hogy egy-egy félelmetesnek tűnő jelenettel magasra fokozza a feszültséget az olvasóban, aki ettől már-már rémeket lát, majd a következő epizódban magán nevetve fedezheti fel, hogy minden félelmet keltő történésre van ésszerű magyarázat.

Egyedi humorával fűszerezi a művet, amitől az olvasás még szórakoztatóbb lesz. Mindeközben komoly történeti anyagot és tudást tár fel az olvasók előtt, az angol kultúrtörténetbe is enged némi bepillantást. A múlt megelevenedik, és feltárja eddig rejtett titkait, Bátky János és a könyvet kézbe vevők előtt. Bűnügy, kísértethistória és kultúrtörténeti kalandok ötvözete a könyv. 1974-ben Révész György rendezésében megfilmesítették, 1982-ben pedig Bencsik Imre készítette el a színpadi változatot, Úriember jó kriptából címmel.

A Művészet blog 2018. májusában foglalkozott a másik emblematikus Szerb Antal mű, az Utas és holdvilág köré szerveződött irodalmi esttel. Erről szóló írásunk itt:

https://osszmuveszeti.blog.hu/2018/05/10/szerb_antal_utas_es_holdvilag_hadik#more13904064     

(A bejegyzésben szereplő kép forrása a Lazi Kiadó honlapja.)

 

Szólj hozzá

könyvajánló Irodalom Szerb Antal A Pendragon legenda