2018. máj 23.

Feltárul a műtárgyak titokzatos világa - Műtárgyak Éjszakája 2018

írta: RAnna
Feltárul a műtárgyak titokzatos világa - Műtárgyak Éjszakája 2018

Restaurálás, műtárgyhamisítás, értékbecslés - ilyen és ehhez hasonló témájú, rendkívül érdekes események várják harmincöt helyszínen a látogatókat 2018. június 7-9 között, a Műtárgyak Éjszakáján. Az idén második alkalommal megrendezésre kerülő eseményen nyolcvannégy programra látogathatnak el az érdeklődők, egyetlen jeggyel, a műtárgy.com szervezésében.  

herendi_porcelanfestes.JPG

A rendezvény célja, hogy közelebb hozza a látogatókhoz a műtárgyak meglehetősen zártnak tűnő világát. További különlegességét az adja, hogy minden esemény kifejezetten erre az alkalomra lett kitalálva. Szakmai előadások, tárlatvezetések, tematikus séták, műterem látogatások, műhely látogatások, workshopok, értékbecslő programok közül válogathatunk. A szervezők a gyermekekre is gondoltak, akik több, kifejezetten számukra szervezett műhelyprogramon vehetnek részt. muterem.jpg

A műterem-látogatások során találkozhatunk a kortárs művészekkel, faggathatjuk őket alkotásaikról, az általuk végzett munka folyamatairól. A szervezők szeretnék árnyalni azt a képet, amely általánosságban él a művészeteket kedvelőkben a műtermekről. További szándék a női alkotók megjelenítése, hiszen a kortárs képzőművészek jelentős számát a női alkotók teszik ki. A műtermek nem csak festők alkotóműhelyeit jelentik a program szempontjából, más képzőművészeti ágak "boszorkánykonyháiba" is beleshetnek az érdeklődők. 

Az idei események sorában kiemelt helyet foglal el a műtárgyhamisítás témaköre. A látogatók az előadások segítségével ha nem is teljes biztonsággal, de nagy valószínűséggel képesek lesznek kiszúrni az útjukba kerülő műtárgy-hamisítványokat. Szó lesz a Zsolnay hamisítványokról is, hiszen nem csak a festményeket hamisítják. Régi pénzérmék hamisításáról is hallhatunk, magántulajdonunkban lévő régi pénzeinket magunkkal vihetjük az ezzel kapcsolatos eseményre. 

numizmatika.jpg
A becsüs órák során a művészeti tárgyak értékének meghatározását ismerhetjük meg. A műtárgyak először a becsüssel találkoznak, mielőtt a műkereskedelmi forgalomba kerülnek. Az első szűrő mindig a becsüs, aki rengeteg hasznos információval rendelkezik a műtárgyakkal kapcsolatosan.

A restaurátorműhelyekben annak lehetünk tanúi, hogy hogyan újulnak meg a műalkotások. Arról is kérdezhetjük a restaurátort, hogy hogyan bánjunk jól otthoni festményeinkkel. 

Tematikus sétákon az Ecseri úti piacra, és a Falk Miksa utcába látogathatunk el, illetve a Fiumei úti sírkertben is kutathatjuk a műtárgyak titkait.

A részletes programot ezen a linken lehet elérni, a programokon való részvételhez regisztráció szükséges: 
https://www.mutargyakejszakaja.hu/programok

Jegyeket pedig itt lehet vásárolni (a regisztrációhoz szükséges  a jegyvásárláskor kapott kód megadása):
https://www.mutargyakejszakaja.hu/jegyvasarlas

Találkozzunk a Műtárgyak Éjszakáján!

(A bejegyzésben szereplő képeket a szervezők bocsátották a szerző rendelkezésére.)

Szólj hozzá

restaurálás műteremlátogatás porcelánfestés Képzőművészet Műtárgyak Éjszakája 2018 műtárgyhamisítás műtárgy értékbecslés műkereskedelmi séták