2018. feb 03.

Rajzok a Dalok előtt

írta: RAnna
Rajzok a Dalok előtt

Kamarakiállítás nyílt Cseh Tamás grafikáiból

Lassan emlékhellyé válik a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás egykori lakóhelye, a Bartók Béla út környéke. 2013-ban a Szent Gellért téren állították fel bronzszobrát, idén pedig a Bartók Béla út 46. szám alatt található Gross Arnold Galéria és Kávézóban nyílt kamarakiállítás a grafikáiból. 

A kis galériába belépve a földszinten tíz tablót láthatunk azonos témában vagy időszakban készült fekete-fehér vagy színes grafikákkal, illetve négy különálló kép is szerepel, melyekből kettő fekete tussal készült, barlangrajzokra emlékeztető alkotás. A kiállított műveket Szilágyi Gábor művészettörténész válogatta a Cseh Tamás Archívumból. Nem kiállításra szánt, a művész által saját maga számára készített grafikákról van szó.

Az indián kultúra szeretetét tükröző képei rendkívül dinamikusak. Az indián hétköznapokat jelenítik meg: szertartások, vadászatok, lovas harcok jeleneteit láthatjuk. A tablókról ennek a különleges kultúrának a kellékeit, eszközeit is megismerhetjük.

Versképei nagyon megragadóak. Ezeken különböző emberalakokat rajzol meg olyan versszöveggel, mely az ábrázolt alakról mesél. Azért is fontos, hogy láthatjuk most ezeket a képeit, mert így irodalmi tehetségét is megismerhetjük. A Bereményi Gézával közös sok-sok évnyi munka eredményeként a köztudatban az az elképzelés él, hogy Bereményi a szövegíró, Cseh Tamás pedig a verseket dallá varázsolta, megzenésítette. A képversekből azonban egyértelműen kitűnik, hogy nagyon komoly érzéke volt a szövegekhez is. Megpróbáltam leírni az egyik alak, a betyár képén olvasható szöveget. Ez az én olvasatomban így hangzik:

Föveg nem ázik,

arcom könnyben ázik.

Karom még eső hó gyötörte

Köpenyem szél nyűtte Tiszaár.

Juhaimat régen elvitte mind

egy kemény kár.

Voltam brigadéros 

voltam s vagyok betyár.

Ezzel azonban nem teljes a szöveg, az alak jobb oldalát nem sikerült megfejtenem. Számomra nem volt beilleszthető az ott látható szöveg az előző sorokhoz vagy a sorok közé, illetve utánuk sem. A megfejtésen még gondolkodom.

A rajzolás iránti vonzódása még zenésszé válása elé tehető, de feltűnő, hogy több képén is megjelennek hangszerek. Láthatunk bendzsót vagy szájharmonikát például a Szájharmonikás fűtő című képen. 

Igazi kuriózumnak számítanak a saját rajzaival díszített iskolai rajzmappáinak borítói.

Cseh Tamással 2007-ben Bérczes László készített az életéről, pályájáról szóló beszélgetőkönyvet. Ebben több helyen mesél rajztanári indulásáról és próbálkozásairól, hogy bejusson a Képzőművészeti Főiskolára. Szenvedélyesen festett, minden energiáját beleadta egy-egy képbe. Fiatal pályakezdőként egyértelmű volt számára, hogy a festés, rajzolás az ő útja. Miközben hat alkalommal jelentkezett a Képzőművészeti Főiskolára, tanítói és tanári diplomát is szerzett. A könyvben elmeséli, hogy egy alkalommal, amikor már csak egy hajszál választotta el attól, hogy fölvegyék, behívták a Főiskola Tanulmányi Osztályára és megkérték, ne jelentkezzen többet a nappali tagozatra, mert már van két diplomája. Elképzelhetjük, milyen érzés lehetett a számára, amikor nekiszegezték a kérdést, hogy minek is akar oda járni ennyi diplomával a zsebében. Teljes meg nem értéssel szembesült, miközben élete célját szerette volna elérni, és nem a képesítéseit halmozni. Nem csodálkozhatunk rajta, hogy elment a kedve az egésztől, és amikor a zene megjelent az életében, illetve megtörtént a sorsfordító találkozás Bereményi Gézával, már inkább erre a területre koncentrált.

A beszélgetőkönyvben olvashatunk egy hitvallást, amely a művészi életére, tevékenységére vonatozik és nagyon jól jellemzi egész pályáját: " A szándékaim nemesek voltak, és cselekedtem is azért, hogy egy-egy dallal több legyen a világ, azért, hogy ez a kis zug, ez a tájék, az én hazám ne gazosodjon el, igen, én ápolgattam, hozzá akartam járulni, hogy nemesedjek én is, és az is, aki velem van, aki engem hallgat."  

Grafikáit látva megbizonyosodunk róla, hogy nem csak a Dalokkal és egész személyiségével, de képeivel is több lett a világ. 

A kamarakiállítás a Gross Arnold Galériában tekinthető meg március 3-ig, és ha már ott járunk, mindenképp érdemes megismerkedni a hangulatos kulturális kávézóban a Gross Arnold Kossuth-díjas magyar grafikushoz kötődő képekkel és emléktárgyakkal is. A Galéria honlapja itt érhető el:

https://www.grossarnold.com/ 

indian.jpg(A felvétel saját készítésű)

A bejegyzésben említett beszélgetőkönyvről bővebben itt:

https://europakiado.hu/konyv/754583/cseh-tamas

 

 

 

Szólj hozzá

Cseh Tamás Képzőművészet Bérczes László Gross Arnold