2018. jan 28.

Edith Eva Eger: A döntés

írta: RAnna
Edith Eva Eger: A döntés

" A múlt nem szennyezi be a jelent, a jelen nem enyhíti a múltat. Az idő közvetít közöttük."

Dr. Edith Eva Eger holokauszt túlélő, magyar származású, Amerikában élő neves pszichológus. 90 évesen is praktizál, és különböző fórumokon tart előadásokat. Az amerikai hadsereg és haditengerészet tanácsadója. 1972-ben elnyerte az Év Pszichológiatanára díjat. A döntés című könyve a Libri Kiadó gondozásában, 2017-ben jelent meg, Farkas Nóra fordításával.

Dr. Eger tehetséges balettnövendékként az akkor még Magyarországhoz tartozó Kassáról került szüleivel és nővéreivel Auschwitzba. Már megérkezésekor szembetalálkozott a "halál angyalának" nevezett Mengelével, aki azonnal elválasztotta édesanyjától, aki ezt követően hamarosan a gázkamrába került. Testvérével együtt vészelte át a haláltábor borzalmait. Auscwitzból először különböző gyárakba vitték őket kényszermunkára, majd tagjai lettek az elhíresült halálmenetek egyikének. Az amerikai katonák holttestek között találtak rá egy ausztriai erdőben, ahol már csak annyi ereje maradt, hogy nyöszörgésével jelezze a számukra, még életben van. Felépülése után férjével és kislányával  Izraelbe készültek kivándorolni, de annyira félt az újabb háborús övezetben való élettől, hogy hirtelen úgy döntött, Amerikába megy. Férje elfogadta az érveit, és követte őt. 

Az új haza nem hozott megkönnyebbülést a számára. Újabb nehézségekkel állt szemben. Nyelvtudás hiányában szerényen megfizetett kemény munkára kényszerült, miközben folyamatosan emlékbetörésekkel és a poszt-traumás stressz tüneteivel küzdött. Életét a nulláról felépítve, már idősebb korában iratkozott be az egyetem pszichológia szakára, ahol hosszú évek kitartó munkájával doktori fokozatot is szerzett. 

Az elszenvedett borzalmakhoz való viszonya a folyamatos tagadás volt. Nem csak ismerősei, de gyermekei előtt is hallgatott a múltjáról. Nem volt hajlandó szembenézni az ezzel kapcsolatos érzéseivel. Egyik évfolyamtársa adta  a kezébe dr. Viktor Frankl holokauszt túlélő pszichiáter Mégis mondj igent az életre című könyvét, mely elkezdte megváltoztatni a múltjához való hozzáállását.

Fordulópontot az jelentett az életében, mikor már gyakorló pszichológusként elfogadott egy németországi meghívást, melynek során Hitler egyik volt rezidenciájának helyszínén kellett előadást tartania. Egy olyan szállodában szállásolták el, ahol Goebbels ágyában töltötte az éjszakáit.  Itt határozta el, hogy visszatér Auschwitzba, a tábor helyszínére, hogy szembenézzen a múlttal, megbocsásson és elinduljon egy boldog élet felé.

Dr. Eger könyve saját életének feltárásával párhuzamosan bemutat néhány esetet a praxisából. A párhuzamot az jelenti a történetek között, hogy mindegyikben az adott helyzet által szenvedő emberek azok, akik saját magukat zárják be elméjük börtönébe. A kulcs önmaguk felszabadítására saját kezükben van, de csak kemény munka árán tudják ezt felismerni. Ők önmaguk börtönőrei, de a zárka kulcsa is az ő kezükben van.

Auschwitzba való visszatérése során - mely számomra csodálatra méltó dolog - a szerző elhatározta, hogy saját életét annak szolgálatába állítja, hogy másoknak segítsen. Segítsen kiszabadulni a múlt eseményeinek, emlékeinek fogságából, és megértesse velük, hogy bár a történteken változtatni nem tudnak, saját maguk életét meg tudják menteni.

Dr. Eger hisz abban, hogy a fájdalmas tapasztalatokat áldásként kell tekintenünk életünkben. Ezek lehetőséget adnak arra, hogy rátaláljunk egyedi célunkra és megtapasztaljuk a saját erőnket. Fontos dolgokat tanít a megbocsátásról és az egyéni felelősségvállalásról is. Véleménye szerint az egyéni felelősségvállalás az, amikor önazonos énünk szolgálatában tevékenykedünk.  A megbocsátás során pedig önmagunknak kell megbocsátanunk; annak a résznek saját magunkban, aki áldozattá vált. És ezért nem szabad a továbbiakban önmagunkat hibáztatni. Nem csak az olvasó számára fontos gondolat ez, de a szerzőnek is. Hiszen szenvedéseinek helyszínére visszatérve döbbent rá arra, hogy évekig magát hibáztatta édesanyja haláláért. Azt gondolta, hogy ha Mengele kérdésére nem azt válaszolja, hogy a mellette álló nő az édesanyja, hanem a nővére, megmenthette volna őt. 

Minden pillanatban választhatjuk a boldogságot, és minden a fejünkben dől el. Dr. Eger nem állítja, hogy meg tudott szabadulni rendkívül terhes múltjától. De azt igen, hogy új életet tudott kezdeni, melyben hasznára válik pácienseinek. Ha a könyvet elolvasva végigkísérjük őt az életén, és látjuk, honnan hová jutott el, megértjük következő sorait: "Az idő nem gyógyítja be a sebeinket. A gyógyulásunk azon múlik, mihez kezdünk az időnkkel. Akkor gyógyulhatunk meg, ha a felelősség mellett döntünk, ha a kockázatot választjuk - ha úgy döntünk, eleresztjük a múltat vagy a gyászt."

Január 27. a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja. Ezen a napon szabadult fel 1945-ben az Auschwitz-Birkenau-i haláltábor. Véletlen egybeesés, hogy épp ezen a napon fejeztem be ezt a könyvet. A haláltáborban átélt szörnyűségek tapasztalatai a világ jobbítására késztetik a szerzőt, az olvasót pedig arra, hogy gondolatait átültesse a saját életébe.

Dr. Eger San Diego-i TEDx előadása megtekinthető itt:

 (Forrás: Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=d4do2y1iZWM)

A könyv megrendelhető itt:

https://www.libri.hu/konyv/edith_eva_eger.a-dontes-5.html?gclid=EAIaIQobChMInpDU4rD62AIVQxbTCh12SgceEAAYASAAEgI0EfD_BwE

   

 

Szólj hozzá

holokauszt Irodalom Edith Eva Eger A döntés