2018. jan 05.

Kapcsolataink töréstesztje

írta: RAnna
Kapcsolataink töréstesztje

Szabó T. Anna novelláskötete

Szabó T. Anna a tőle eddig megszokott verses műfaj után 2016-ban novelláskötetet jelentetett meg Törésteszt címmel, mely a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv 2017 Karácsonyának fontos olvasmánya lett a számomra.

A 243 oldalas kötet 49 hosszabb-rövidebb novellát tartalmaz, melyek mindegyikének középpontjába az írónő a férfi-nő kapcsolatokat helyezi. Írásai nem a rózsaszín ködös szerelemről szólnak. Meglepő őszinteséggel, időnként kifejezetten nyers stílusban ír a párkapcsolatok drámáiról. A nehézségekkel szembesíti az olvasót a történeteiben, titkok, traumák kerülnek rövidebb-hosszabb idő után napvilágra, valamint megismerjük az ezekkel való megküzdési stratégiákat is.

Az írónő remekül váltogatja a férfi és női szerepeket az elbeszélő pozíciójában. A férfiak szemszögéből mesélt történetek épp olyan hitelesek, mint a női szereplőké. Gyakran él meghökkentő fordulatokkal elbeszéléseiben, akár a helyszín, akár a szereplők vagy az életük részleteinek feltárása tekintetében.

Szereplői gyakran űznek kegyetlen játékot a másikkal vagy éppen egymással, és a történetek befejezése sokszor szívfacsaró. Stílusa nagyon hiteles, a történetek életszerűek, és a szerző szókimondó stílusa mindezt tovább fűszerezi. Az olvasó könnyen éli bele magát a főhősök szerepébe - bár nem teszi mindig szívesen -, így még jobban átérezhetőek a  személyes drámák. 

Átmegyünk-e kapcsolataink töréstesztjén? Ha összetörtünk, meg tudjuk-e ragasztani a széthullott elemeket? Többek között erről is szólnak Szabó T. Anna történetei. 

toresteszt.jpg

A könyv megvásárolható többek között itt:

http://kiadok.lira.hu/kiado/magveto/index.php?action=konyv&id=139451265

 

 

Szólj hozzá

Irodalom Szabó T. Anna Törésteszt