2017. dec 28.

Római anzix - egy város a filmek tükrében

írta: RAnna
Római anzix - egy város a filmek tükrében

Klasszikus vakáció Rómában

Különleges vetítés sorozatot indított az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Budapesti Olasz Kultúrintézet Római anzix címmel. Tizenegy olyan filmet láthatunk, amelyek középpontjában az örök város, Róma áll.

A sorozat második állomása egy örök klasszikus, a William Wyler rendezte Római vakáció című film, melyben Audrey Hepburn és Gregory Peck játszák a főszerepeket. Ahogyan a vetítés felvezetőjében elhangzott, a II. világháború után, az 1950-es években új életre kelt a filmgyártás, és ebben az új lendületben született az 1953-ban forgatott film is. A város egyre kedveltebb helyszíne lett a forgatásoknak, de ez az első olyan film, amely az igazi hollywoodi stílus jegyeit viseli magán. Róma szinte összes jelentős helyszíne a film díszletéül szolgál. Audrey Hepburn 1954-ben a filmben nyújtott alakításáért Oscar díjat nyert. 

Anna hercegnő miután belefárad az uralkodók monoton, protokolláris eseményektől túlzsúfolt életébe, egy napra szabadságolja magát, és kiszökik római szálláshelyéről a városba. Nem sokkal ezelőtt orvosa altatót ad be neki, ezért rövid séta után az utcán elalszik. Itt talál rá Joe Bradley amerikai újságíró, aki némi hezitálás után hazaviszi. Csak másnap, egy sajtóhírből tudja meg, hogy ki is a titokzatos és furcsán viselkedő nő, aki a szobájában alszik. Főszerkesztőjének exkluzív interjút ígérve a hercegnővel, együtt töltenek egy teljes, gondtalan napot Rómában, az újság fotósának kíséretében. A mit sem sejtő hercegnő boldogan próbálja ki az összes, útjába akadó lehetőséget, a gondtalan fagylaltozást, motorozást, fodrászt, városnézést, esti táncot egy hajón. A szép nap azonban véget ér, és Anna hercegnő visszatér kötelezettségeihez és fájó szívvel, a végső búcsú tudatában búcsúzik az újságírótól. Másnap, az általa tartott sajtótájékoztatón találkozik újra Bradley-vel, és egy ügyes fogással eléri, hogy a férfi és fotós barátja elárulják igazi nevüket és azt, hogy mely újságnak dolgoznak. A hercegnő visszakapja a róla készült képeket, Bradley pedig visszamondja a beígért interjút. A sajtótájékoztató végeztével Bradley még reménykedve várja, hogy hercegnője visszatér hozzá, de végül egyedül távozik az eseményről. Szerelmük nem tud beteljesedni, a hercegnőt hívja a kötelesség, hazája szolgálata, melyet minden más dolog elé kell helyeznie.

A mozifilmek népszerű témája az uralkodók kötelességekkel teli életének bemutatása. Gyakran láthatjuk ezekben, hogy mennyi mindenről kell lemondaniuk saját életük területén annak érdekében, hogy maximálisan meg tudjanak felelni az országuk érdekében végzett feladataiknak. A film témája tehát örökzöld, és mondanivalója napjainkban is érvényes. Akit a hazája szolgálatára rendelt a sors, annak le kell mondania magánélete egy jelentős részéről. Elzárt világba kényszerül, ahová a hétköznapi élet apró örömei csak nehezen férkőzhetnek be.

Az Audrey Hepburn által alakított bájosan naiv, huszonnégy órára az élet hétköznapi dolgainak őszintén örülő, tiszta lelkű hercegnő és a film fordulatokban gazdag, remek humorral színesített jelenetei örök klasszikussá teszik a darabot.   

A vetítés sorozat további darabjai és a vetítési időpontok:

romai_anzix_szorolap-1.jpg

 

 

Szólj hozzá

Róma Film Audrey Hepburn Római vakáció