Művészet

kulturális ismertetők, ajánlók a színház, film, irodalom, képzőművészet, zene, újcirkusz és tánc területéről

2017. dec 28.

Római anzix - egy város a filmek tükrében

írta: RAnna
Római anzix - egy város a filmek tükrében

Klasszikus vakáció Rómában

Különleges vetítés sorozatot indított az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Budapesti Olasz Kultúrintézet Római anzix címmel. Tizenegy olyan filmet láthatunk, amelyek középpontjában az örök város, Róma áll.

A sorozat második állomása egy örök klasszikus, a William Wyler rendezte Római vakáció című film, melyben Audrey Hepburn és Gregory Peck játszák a főszerepeket. Ahogyan a vetítés felvezetőjében elhangzott, a II. világháború után, az 1950-es években új életre kelt a filmgyártás, és ebben az új lendületben született az 1953-ban forgatott film is. A város egyre kedveltebb helyszíne lett a forgatásoknak, de ez az első olyan film, amely az igazi hollywoodi stílus jegyeit viseli magán. Róma szinte összes jelentős helyszíne a ...

Tovább Szólj hozzá

Róma Film Audrey Hepburn Római vakáció

2017. dec 26.

Korniss Péter fotókiállítás

írta: RAnna
Korniss Péter fotókiállítás

ahol a képeknek "szaguk van"

A Magyar Nemzeti Galériában Folyamatos emlékezet címmel rendeztek időszaki kiállítást Korniss Péter fotóiból. A fotóművészre nemrég hívta fel figyelmemet egy kedves ismerősöm, és az előzetes kutakodásaimat követően szerettem volna konkrétabban is tájékozódni munkásságáról. Erre biztosított kiváló alkalmat a kiállítás, amely öt fő korszakra bontva mutatja be az eddigi alkotómunka főbb korszakait, témáit.

Korniss Péter Kolozsváron született, és pályája joghallgatóként indult az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. Miután az 1956-os események során végzett tevékenysége miatt kizárták az egyetemről, fotózással kezdett foglalkozni, és nemzetközileg is elismert művésszé vált.

Erdélyi származásából fakadó ...

Tovább Szólj hozzá

hagyomány fotóművészet vendégmunkások Erdély Képzőművészet Magyar Nemzeti Galéria Korniss Péter paraszti világ időszaki kiállítás

2017. dec 08.

Csinszka, a halandó múzsa (könyvbemutató)

írta: RAnna
Csinszka, a halandó múzsa (könyvbemutató)

Ady özvegye, Babits szerelme, Márffy hitvese

Új könyvvel jelentkezett Rockenbauer Zoltán művészettörténész, melynek bemutatójára az Örkény István Könyvesboltban került sor. A szerzőt Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész kérdezte a kötet második, bővített, javított kiadásáról. Beszélgetésükből sok érdekesség derült ki a rendkívül inspiráló asszonyról. A szerző olyan részleteket is elárult, melyek az első kötet megjelenése óta jutottak tudomására és egyrészt átszínezték az első kiadás bizonyos részeit, másrészt új információkkal is kiegészítették az eredetileg írtakat. Néhány, a köztudatban élő tévhitet is sikerült eloszlatni.

A beszélgetés elején Nyáry Krisztián arra kérte az írót, hogy tömören próbálja meg meghatározni azt, ki is volt ...

Tovább Szólj hozzá

Ady Endre Babits Mihály Irodalom Csinszka Nyáry Krisztián Képzőművészet Rockenbauer Zoltán Márffy Ödön

2017. dec 05.

Cirkusz (film)

írta: RAnna
Cirkusz (film)

Woody Allen szivárvány színű műanyag világa - és ami mögötte van

Előre kell bocsátanom, hogy nagyon nem szeretem a cirkuszt. Ezért kissé vonakodva ültem be a moziba, de kíváncsi voltam, mit is gondolhat Woody Allen erről a számomra kifejezetten taszító világról. Magamtól valószínűleg nem választottam volna ki a filmet, de a jegyet ajándékba kaptam, így tulajdonképpen nem volt vesztenivalóm.

Első ránézésre még tévedésnek is gondolhatnánk, hogy az eredetileg Óriáskerék címet viselő film egy teljesen más címmel került a magyar mozikba. Íróként és rendezőként is Woody Allen jegyzi az alkotást, mely az 50-es években játszódik, Coney Island-en. A csodaszép óceánparti strand mögötti hatalmas területen egy vidámpark működik. Van itt minden: óriáskerék, céllövölde, ringlispíl, éttermek, ...

Tovább Szólj hozzá

cirkusz Film Woody Allen Kate Winslet Wonder Wheel Coney island

2017. dec 03.

Volt egyszer egy Németország

írta: RAnna
Volt egyszer egy Németország

amikor csak a humor segít túlélni (film)

A Puskin Moziban a 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál keretében premier előtt mutatták be Sam Grabarski rendezésében a Volt egyszer egy Németország című filmet. Érdeklődésemet nem csupán egyik kedvenc színészem, Mácsai Pál szereplése keltette fel, hanem a német-luxemburgi-belga film meglehetősen szokatlan hangvételt sugárzó trailere is. Az előzetes olyan könnyed, szinte humoros hangvételű feldolgozását ígérte a náci Németország zsidókkal szemben kegyetlenkedéseinek, amely egyrészt meghökkenti a nézőt, másrészt egy teljesen újfajta látásmódot ígér a különösen nehéz témával kapcsolatosan.

A koncentrációs táborok szörnyű mindennapjaival és az elhurcolt zsidók által átélt borzalmakkal kapcsolatos utolsó ...

Tovább Szólj hozzá

holokauszt Film Mácsai Pál Zsidó Filmfesztivál Volt egyszer egy Németország David Bermann

süti beállítások módosítása